Különleges élmény volt számomra mindig az eltevések ideje. Segítettem az előkészületekben az nagymamámnak és közben beszélgettünk mindenről, amit csak el lehet képzelni. Valójában ez volt az legérdekesebb része a dolognak. Nagyon értékesek voltak azok a beszélgetések. Mai napig is azokból élek. Észre sem vettem, hogy közben hogy nevelt. Fölvetettem egy témát és ahogyan elmondta a véleményét, ahogyan hozzászólt, az maga volt az online nevelés. Sokszor eszembe jut az aktív hallgatása. Soha nem éreztem azt, hogy esetleg únná azt, amit mondok . Figyelmesen végighallgatott és mindig tudott valami értékes dolgot mondani, ami nem volt kioktató vagy lebecsülő. Csak úgy szívtam magamba minden egyes szavát.
Visszatérve a lekvárfőzésre, én merőben másképp főzöm, mint ő. A barackot nem hámozom meg, mert nem tarom érdemesnek, hiszen nem kiállításra készül. Valójában időm nincs no meg sajnálom is kidobni a héját. Azonkívül ő hosszabb ideig főzte én meg 1 perc és 3 perc között.
A lényeg, hogy a hatás ugyanaz mindkét esetben.
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 1,25 kg magozott gyümölcs
- 0,50 kg cukor
- fél citrom leve vagy egy kanál citromsav
- 1 csomag Dzsem fix exra 2:1
Elkészítése:
A barackot és a meggyet kimagozom. Még hidegen összekeverem a cukorral és a Dzsem fixszel majd odateszem főni. A barackot most turmixolom, mert elég éretlen. A meggyet egészben hagyom. Belecsavarom a citrom levét vagy a citromsavat. Forrástól számítva 1 percig főzöm állandó kevergetés mellett.
Még forrón üvegekbe szedem, befedem és 5 percre fejjel lefele állítom őket.
Én soha nem dunsztolom. Be velük a kamrába minél hamarabb, hogy gyönyörködhessek bennük.
Ma 7 kg sárgabarackot és 5 kg meggyet tettem el.
Márk sütött palacsintát és a friss lekvárral ettük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése