2016. január 21., csütörtök

Gyógyító Istenünk

"Ímé, én hozok néki kötést és orvosságot, meggyógyítom őket, és megmutatom nékik a békesség és hűség kincseit," Jeremiás könyve 33; 6
2008- Róma- Olaszország

2016. január 10., vasárnap

Nyers csokitorta avokádó krémmel

Véééégre egy egészséges és mégis nagyon finom desszert. Célszerű mielőbb elfogyasztani, mert az avokádo elég gyorsan oxidálódik.
 Hozzávalók:
- 10 dkg darált mandula
- 10 dkg magozott datolya
- csapott mokkáskanál tengeri só

Krémhez:
- 2 nagy érett avokádó
- 7 dkg cukrozatlan holland kakaó
- 5 dkg kókuszzsír
- 10 dkg cukor (helyettesíthető: kókuszvirág vagy nyírfa cukorral
- 1 db vanília kikapart magja
- csipet só

A mandulát kb 6 órára vagy egy éjszakára beáztatom hideg vízbe. Ezt csak akkor, ha nem daráltat veszek. Hozzáadom a datolyát és összeturmixolom. Darálni is lehet. Ha nagyon száraz, adok hozzá egy kis kókuszzsírt.

A kis kerek tortaformát kibélelem folpackkal majd jó alaposan belenyomkodom a masszát. Hűtőbe teszem, hogy dermedjen meg. Ha van hely a mélyhűtőbe, az a legjobb ha pár percre oda teszem be.
A krémhez minden hozzávalót a turmixgépbe teszek és pürésre krémesítem. Rákanalazom a hideg alapra, majd visszateszem a mélyhűtőbe még egy órára.
Ha túl híg lenne a krém, egy kevés útifűmaghéjat szórok bele. Azzal tuti megkocsonyásodik, de elhanyagolható.
Szenzációs hűtemény.


Háromcsoki torta

A főzés szeretete családi hagyomány :-)
Hozzávalók az első réteghez:
- 15 dkg fehércsoki
- 1 dkg zselatin
- 1 dl hideg víz
- 2 dl habtejszín
- 2 dl tej

Elkészítése:
Összekeverem a zselatint a hideg vízzel és hagyom 5 percig ázni. Egy edényben odateszem a tejszínt melegedni, majd hozzáadom a fehér csokit. Kevergetve felolvasztom. Hozzáöntöm a tejet és forráspontig hevítem. Ekkor leveszem a tűzről, hagyom 4 percig hűlni, és belekeverem a felolvasztott zselatint. A masszát egy szilikon formába öntöm, hűtőbe teszem 3 óra hosszára. Aztán elkészítem a  második réteget is.

Hozzávalók a második réteghez:
- 15 dkg tejcsoki
- 1 dkg zselatin
- 1 dl hideg víz
- 2 dl habtejszín
- 2 dl tej

Az eljárás ugyanaz, mint az első rétegnél, csak ebben az esetben tejcsokit használok a fehércsoki helyett.
3 óra pihenés után ráöntöm a szilikon formában lévő fehér rétegre a csokis masszát, és ismét hűtőbe teszem 3 órára.

Hozzávalók a harmadik réteghez:
- 15 dkg minőségi étcsoki 85%- os
- 1 dkg zselatin
- 1 dl hideg víz
- 2 dl habtejszín
- 2 dl tej
- pici kardamom

Harmadjára is megismétlem a műveletet, ezúttal étcsokival és pici kardamommal. Ha kész ráöntöm a már megdermedt rétegekre, és én személy szerint egy egész éjszakára a hűtőben hagytam, hogy szépen álljanak össze a csokis szintek.
Nagyon mutatós, finom desszert. Ha jó szilikon formát választunk, nem is szükséges díszíteni a tortát, mert egymagában is mutatós.




2016. január 7., csütörtök

Gyors leveles- vajas almás

"A kedvesség csak a szeretet munkaruhában".
Hálás vagyok Istennek, amikor kedves emberekkel találkozok, akikről azt hinném, hogy Isten simogató kezei. Egy ilyen hölggyel hozott össze a sors ezen a héten. Ágnes a neve és infúziókat "osztogat" sok- sok kedvességgel és lelkiismerettel fűszerezve. Csupa szeretet a mosolya, a segítőkészsége páratlan. Hihetetlen örömmel tölt el, hogy ilyen emberek is élnek még ezen a kihűlőfélben lévő bolygón. Értékeljük tudatosan és becsüljük meg őket!!!!
Ennek örömére itt van egy végtelenül egyszerű recept, amit pillanatok alatt össze lehet dobni, ha a helyzet úgy kívánja. Érdemes otthon tartani kész leveles- vajas tésztát és néhány almát, hisz ezerféle finomság készíthető belőlük.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles- vajas tészta az én kedvencem a  Spar (előhűtött) – 275 grammos, de finom  a Tante Fanny (előhűtött) – 270 grammos is, viszont ez sokkal drágább
- 3- 4 db alma
- kristálycukor
- fahéj

Elkészítése:
A kész tésztát téglalapokra vágom, a közepébe félbevágott, hámozott, szeletelt, magházától megtisztított almát helyezek vágott felével lefele fordítva. Megszórom fahéjjal és kristálycukorral, majd mehet az előmelegített forró sütőbe. Aranysárgára sütöm pár perc alatt, és már lehet is kínálni.

Isten ismeretének bizonyítéka

"Aki ezt mondja: ismerem őt, és az ő parancsolatait nem tartja meg, hazug az, nincs meg abban az igazság. Aki pedig megtartja az ő beszédét, abban valósággá, teljessé lett az Isten szeretete. Erről tudjuk meg, hogy ő benne vagyunk." János első levele 2; 4- 5
2013- Franciaország