2015. január 31., szombat

Fűszeres csirkemellfilé

Egy közös étkezés a családdal olyan, mintha régi barátokkal találkoznánk az asztal mellett. Egy iskolában, munkában töltött nap után, amikor az ember gyorsan bekapja az elcsomagolt tízóraiját távol az otthonától a szeretteitől, egy együtt elköltött vacsora visszaadja az lelki egyensúlyunkat, a nyugalmunkat...........az ízek örömét. Nem annyira az étel mennyisége vagy minősége okozza mindezt, hanem az együttlét öröme. Szent dolognak, tartom a családi ékezéseket. Hatalmas ajándéka ez a jó Istennek.
 Hozzávalók:
- csirkemellfilé
- só, bors, kakukkfű

Elkészítése:
A csirkemellfilét megszórom sóval, borssal, kakukkfűvel. Pici olíva olajjal is meglocsolom, majd sütőzacskóban közel egy óra alatt 200 fokon megsütöm. finom omlós puha ízletes sültet kapok.
Ízlés szerinti körettel tálalom.

Örökösök

"Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet." Máté 5; 5
2013- München, Németország

2015. január 27., kedd

Rahátos kifli

Meghalt Demis Roussos világhírű görög énekes. Fiatalságunk egy kis része. Egyike volt azoknak az énekeseknek, akinek a dalai sokat jelentettek számunkra. Dalai a mi érzéseinkről szóltak, arról, ami bennünk lakott. Kicsit magasabb szintre emlte, szavakba, dalba, formába öntötte és valami hihetetlen harmóniával fogalmazta meg azokat. Zenéje által kicsit eggyé váltunk a világmindenséggel, úgy éreztük, könnyebb megtalálni az utat mindenhez és mindenkihez.
A muzsika által kicsit jobbá váltunk..........öröm töltötte be a lelkünket, és valahogy megnyíltunk a világ felé. Tér és idő nem létezett, talán csak szeretet...........


Hozzávalók:
- 2 dl habtejszín
- 2 dl tej (szükség esetén lehet még egy keveset adni hozzá)
- 1 tojás
- csipet só
- 2 ek burgonyapehely (nem baj, ha nincs, liszttel is lehet helyettesíteni)
- 3 ek cukor
- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 30- 40 dkg rahát

Elkészítése:
A tejet meglangyosítom egy kicsit. Feloldom benne a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Megfuttatom. Közben előkészítem egy mélyebb tálba a többi hozzávalót. Kézzel vagy géppel megdagasztom a tésztát, majd letakarva a duplájára kelesztem. 
Lisztezett deszkára borítom, és három egyenlő részre osztom. Kinyújtom egyenként mindhármat kör formájúra, majd 4 vagy 8 körszeletet vágok belőlük. Szélesebb felénél megszórom a raháttal majd feltekerem kifli alakban.
Megkenegetem tojássárgájával.
Sütőpapírra helyezem, és kelesztem még, amíg a sütő átmelegszik.

180 fokos előmelegített sütőben alsó- felső légkeveréssel 20- 25 perc alatt készresütöm.

Adj testet a szavaknak

"Tehát gyümölcseikről ismeritek meg őket. Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát."
Máté evangéliuma 7: 20- 21

Szeged

2015. január 22., csütörtök

Rozskenyér


Jakabovits László: Kenyér

De jó lenne friss kenyérnek lenni,
illatommal a világot körbelengni.

Adni magamból bárkinek, aki éhes,
ha nincs mivel vágj, csak hagyni, hogy téphess.

Csak hagyni, hogy megpirult kérgemet
majszolják csínytalan gyermekek.

Hogy tépjenek, osszanak bátran,
hisz kovász koromtól csak erre vártam.

És ha csak árva morzsák maradtak belőlem,
az éhes galambok is lakjanak jól tőlem.
Összetevők: 47% rozsliszt, 45% búzaliszt, kovász, só, cukor, aszkorbinsav
Elkészítése:
1 kg keverékhez 7, 5 dl langyos vizet adok, és kb 10 percig dagasztom. 30 percig kelesztem. Lisztes kézzel vekniket formálok belőle. Sütőlapra helyezem, és meleg helyen még kelesztem 30- 45 percet.
Vízzel megkenem a felületét és előmelegített légkeveréses sütőben 210 fokon 10 percig sütöm, majd csökkentem a hőmérsékletet 30 fokkal.

Garantált békesség

"Kinek szíve reád támaszkodik, megőrzöd azt teljes békében, mivel Te benned bízik"
Ézsaiás könyve 26; 3
2014- London

2015. január 14., szerda

Almás- mákos pite

Finom, könnyed mákos csoda. Nem szép, de roppant kellemes ízű sütemény.
A mákot gyógyszerként, élelmiszerként használták már ősidők óta.
Sok más hatása mellett, jó hatással van a csontritkulásra.
Már a sumérok is írtak róla i.e. 4000 évvel. A középkorban érzéstelenítőként, fájdalomcsillapítóként használták.
Úgy tartja a görög mitológia, hogy a mák Adonisz könnyéből lett, amikor az elveszett szerelmet siratta.
Az egyiptomiak olajat sajtoltak belőle, és süteményekhez, kenyerekhez adták.
Az ópiumról most nem szeretnék sok szót ejteni, de Galenus azzal gyógyította az ókorban a szédülést, az epilepsziát, a némaságot, az asztmát, a gyomorbántalmakat, a sárgaságot és még sok más betegséget. Egyesek szerint a világ legegészségesebb tápláléka. Fogyasszuk hát jó étvággyal a belőle készült finomságokat.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 3 ek tejföl
- késhegy só

Töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 3 dl tej
- 5 dkg búzadara
- 10 dkg mazsola
- fél citrom reszelt héja
- 2 tojásfehérje
- 2 db alma
- 10 dkg sárgabarack lekvár

Elkészítése: A töltelékhez a tejet felforralom a cukorral, beleöntöm a darával elkevert mákot, és sűrű pépet készítek belőle. Ha kihűlt, hozzáadom a mazsolát és a citromhéjat. Az almákat meghámozom, lereszelem és azt is hozzáadom a mákos töltelékhez. Végül a tojások kemény habját is belekeverem óvatosan.
A tészta hozzávalóit összegyúrom annyi tejföllel, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. Két vékony lapot nyújtok belőle. Az egyikkel kitapétázom a vajazott tepsit, megkenem a barack lekvárral, elsimítom rajta a tölteléket, majd befedem a másik lappal. A tetejét megkenem tojássárgával, és megszurkálom villával, hogy a gőz szabadon távozhasson.
Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel kb 20 percig sütöm.

Egyedül Krisztus

"Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus, aki adta önmagát váltságul mindenkiért, mint tanubizonyság a maga idejében."
Timóteushoz írt első levél 2; 5-6
2013- Franciaország

2015. január 3., szombat

Kenyérlángos

A karácsonyi vásárok hangulatára emlékeztet, ahol képtelenség nyálcsorgatás nélkül elmenni mellette. Mivel sertésszalonnával készül a vásárban, kénytelen vagyok otthon készíteni magunknak csirkesonkából.
Az én kenyérlángosom nem lát császárszalonnát csak csirkesonkát.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2,5 dl langyos víz
- 1 csomag szárított élesztő
- 4 ek. olaj
- só
- 1 fej hagyma
- 10-20 dkg sonka (aki eszik sertést, az császárszalonnával készítse)
- 1- 2 gerezd fokhagyma
- 2 nagy doboz tejföl
- sajt
- olíva bogyó

Elkészítése:
A lisztet az olajjal, vízzel, sóval és élesztővel jól összedolgozom. Hagyom 40 percig kelni.
A tésztát kézzel kihúzogatom és kitapétázok vele egy nagyobbacska tepsit. Rákenem a fokhagymás tejfölt, majd rádobálom a sonkát, hagymát, olíva bogyót, majd végül rászórom a sajtot. Meleg sütőbe helyezem. Nem szoktam nézni az időt, illatra és ránézésre döntöm el, hogy megsült-e már.

Remény az elkövetkezendő időkre

"Isten ugyanis Krisztusban megbékéltette a világot önmagával, úgyhogy nem tulajdonította nekik a vétkeiket, és reánk bízta a békéltetés igéjét."
2 Korintus 5; 19
2014- Belgium, Brüsszel