2014. december 18., csütörtök

Kávés szelet

Búcsúztató/ József Attila

Im hát aki mérték lettel
szórakozott az ételekkel,
a meg nem roggyant keze- lába,
jöhet a tánciskolába.
Járjuk, mint a szél a pusztán,
Fölfrissülünk majd káposztán,
káposztának is a levén,
mint a beduin a tevén.

(E hasonlat egyéb hián,
nem történt csak a rím mián.)
S ha még fogát feni falánk,-
frissen sül a farsangi fánk,
kívül piros, belül foszlik,
 míg a vendég el nem oszlik.
S aki panasszal van bajba',
menjen a sóhivatalba!
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 8 ek cukor
- 8 ek liszt
- sütőpor
- 1 ek porrá őrölt finom nescafé vagy 2- 3 csomag 3in 1 nescafé

Krémhez:
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg porcukor
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 dl tej
- 7 dkg reszelt csoki
- 2 csomag 3in 1, vagy 2 ek pici tejben feloldott nescafé
- 20 dkg margarin

Elkészítése:
A 8 tojás fehérjét habbá verem egy csipet sóval és a 8 ek cukorral. A tojások sárgáját is habosra keverem majd hozzáadom a habhoz, beleszitálom a lisztet és a sütőport és fakanállal óvatosan belekavarom. A legvégén beleszórok 2 vagy 3 csomag 3in 1-et vagy apróra őrölt nescafét.

Amíg a piskóta sül, a krémhez a 3 tojás sárgáját 15 dkg porcukorral elkeverem, majd a fél csomag vaníliás pudingporral és 2 dl tejjel folyamatos keverés mellett (habverővel) alacsony lángon krémmé főzöm.
Miután leveszem a tűzről belereszelek 7 dkg étcsokit, és a 2 csomag 3in 1-et vagy a feloldott nescafét.
A 20 dkg margarint habosra keverem és a kihűlt krémhez adom.

A hideg piskótát középen elvágom, megkenem a krém felével. Befedem a másik lappal, és bevonom a maradék krémmel vagy csokimázzal.

Az Istenben bízók öröme

"Mind örülnek majd, akik hozzád menekülnek. Örökké ujjongnak, mert oltalmazod őket. Örvendeznek általad, akik szeretik nevedet. Mert te, Uram, megáldod az igazat, körülveszed kegyelmeddel, mint pajzzsal."
Zsoltárok könyve 5; 12-13

2014. december 14., vasárnap

Rozskenyér kenyérsütőgépben

Ez a rozskenyér annyiban más, mint a többi, hogy előre elkészített kenyérlisztből készült. Nem kellett semmit hozzáadnom, csak a vizet és némi olíva olajat. Nagyon fincsi lett egyébként. Németországból származik a liszt.
Hozzávalók:
- 1/2 csomag kenyérliszt
- víz a zacskón lévő előírás szerint
- 2 ek olíva olaj

Elkészítése:
A kenyérsütőgép szabályai szerint előbb a vizet öntöm a sütőtálba, majd az olajat és a lisztet. Beprogramozom és már várhatom is, hogy mikor kóstolhatom meg. Fenséges az illata sütés közben és hát az íze is egy kis fincsi valamilyen pástétommal és retekkel. Egyébként bármivel.

Nyugodt éjszaka

" Békében fekszem le, és el is alszom, mert csak te adod meg, Uram, Hogy biztonságban élhessek."
Zsoltárok könyve 4; 9

 2013- Ausztria- Melk

2014. december 9., kedd

Tonhal saláta

Amikor kint a sötétség az úr, és  megnyílnak az egek csatornái, akkor egy kis fényre egy kis melegre vágyunk odabent. Jó tudni ilyenkor, hogy itthon mindig vár valaki, mindig meghallgat valaki, mindig örül nekem valaki, hisz erre való az otthon, hogy védelmet, szereretetet nyújtson. Otthon az ember jót és jól tud enni. Egyik kedvenc salátám a tonhal saláta. Laktató, tápláló ugyanakkor nagyon könnyed eledel. Egy finom különleges tea kíséretében mennyei reggeli vagy vacsora.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej jégsaláta
- 3 db főtt tojás
- 3 db paradicsom
- paprikával töltött zöld olívabogyó
- tonhal konzerv

Elkészítése:
A hozzávalókat feldarabolom és ráöntöm a tonhalkonzervet. A salátaöntet ez esetben nem más, mint a tonhal konzerv olívaolaja.

Szívemnek kősziklája

"Ha keseregne a szívem, és sajogna a bensőm, akkor olyan ostoba és tudatlan volnék veled szemben, mint az állat. De én mindig veled leszek, mert te fogod jobb kezemet. Tanácsoddal vezetsz engem, és végül dicsőségedbe fogadsz. Nincs senkim rajtad kívül a mennyben, a földön sem gyönyörködöm másban. Ha elenyészik is testem és szívem, szívemnek kősziklája és örökségem te maradsz, Istenem, örökké."
Zsoltárok könyve 73; 21- 26
2013- Párizs, Franciaország

2014. december 2., kedd

Zserbó golyók

Karácsony közeledtével ideje elgondolkozni az ajándékok készítésén. A zserbó golyó nem túl bonyolult, szakértelmet nem igazán igénylő művelet.
Örömmel tapasztalom, hogy napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a személyre szabott, saját kezűleg készített ajándékok. Van valami varázslatos abban, ahogyan megálmodom, hogy ki milyen meglepetésnek örülne a legjobban. Kinek mivel tudnám a lelkét kicsit megsimogatni. Készülődni, tervezgetni................ ez a legszebb az ünnepben.
A mélyebb átéléshez szükségem van arra, hogy pár nappal, pár héttel előtte elkezdjünk gondolkodni azon, amit vagy akit éppen ünnepelni szándékozok. Hogy mit is jelent számomra az a bizonyos ünnep. Szükségem van az elcsendesedésre (bár nem mindig sikerül), hogy hálát tudjak adni mindenért, hogy van mit és van akit ünnepelnem.
Karácsonykor Jézus testben való eljövetelét ünnepeljük ebbe az anyagi világba, hogy megszabadítson attól a korláttól, ami elválaszt bennünket a teremtő Istentől. Eljött emberként a földre, és életét adta, hogy nekünk örök életünk lehessen. Kapaszkodjunk bele ebbe a lehetőségbe, mert ez a legcsodálatosabb ajándék, amit ember kaphat ebben a világban.
Hozzávalók:
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg darált keksz
- 5 dkg cukor
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg tortabevonó
- 10 dkg sárgabarack lekvár
- kevés rum eszencia

Elkészítése:
A barackot a rumeszenciával és a lekvárral együtt összeturmixolom. Összekeverem a dióval, keksszel, cukorral. Kis golyókat formálok belőle, majd olvasztott csokiba mártom

Jelenlegi életformám

"Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; amely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem és önmagát adta érettem." (Gal 2; 20)
2013- Svájc