2014. szeptember 25., csütörtök

Oreos muffin

Szépek ugye?
A muffin lényege, a könnyen elkészíthető apró kis sütemények. Az esetek többségében azonban a látvány kicsit háttérben marad. Az oreos muffin esetében ez az állítás nem állja meg a helyét. Igazán különleges látványt nyújt a csokoládés, sötét, majdnem fekete keksz között a fehér vaníliás krém, továbbá a világos barna mogyoróvaj, és a kakaós tészta. Akinek a szépérzéke nem elégszik meg ennyivel, nyomhat a tetejére habot, tehet a habra merőlegesen még egy Oreo kekszet. De rengeteg módja van a cicomázásnak, ha valakinek van hozzá türelme. Nem kell reklámoznom az Oreo kekszet, azt hiszem mindenki szereti, bár nem olcsó mulatság.
Hozzávalók:
- 11,5 dkg vaj
- 26 dkg cukor
- 8 dkg holland kakaópor
- 1/2 tk só
- 2 tojás
- 5 dkg liszt
Szükséges még hozzá:
- 24 db Oreo kekesz (csakis eredeti)
- natúr mogyoróvaj
- muffin papír és muffin sütő

Elkészítése:
A sütőt 180 C fokra melegítem.
A puha vajat, a cukrot , a kakaóport és a sót jól összedolgozom, majd egyesével hozzáadom a tojásokat folytonos keverés közben. A végén beleszitálom a lisztet, ezzel azonban nem kell túl sokat kevergetni.
A kekszeket megkenem mogyoróvajjal, majd kettőt- kettőt összeragasztok, és behelyezem a kis muffin kosárkába. Ráöntöm az előzőleg elkészített masszát olymódon, hogy a kekszek oldalára is lecsurogjon, töltse ki a muffin formát.
Előmelegített sütőben 10- 15 percig sütöm.


Az élet kenyere

"Én vagyok az élet kenyere. Atyáitok a mannát ették a pusztában, mégis meghaltak. De ez az a kenyér, amely a mennyből szállt le, hogy aki eszik belőle, meg ne haljon. Én vagyok az az élő kenyér, amely a mennyből szállt le: ha valaki eszik ebből a kenyérből, élni fog örökké, mert az a kenyér, amelyet én adok oda a világ életéért, az az én testem."
János evangéliuma 6; 48- 51
2014- Prága- Csehország

2014. szeptember 18., csütörtök

Citromos- joghurtos sütemény

Mikor megkóstoltam Ini jutott  eszembe. Ezt biztosan szeretné. A látványa nem olyan szép, de az íze.......................mennyei. Csupa citrom, csupa mazsola, csupa gyönyörűség...............
Hozzávalók:
 - 1 bögre liszt
-  1/2 bögre darált mandula (ha nincs mehet sima liszt is helyette)
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 3 nagy tojás
- 3/4 bögre barna cukor (vagy fehér)
- 1/2 bögre natúr joghurt
- 1 teáskanál reszelt citromhéj ( jól mosd meg a héját, vagy biót veszel)
- 10 dkg mazsola vagy kandírozott citromhéj (én maradok a mazsolánál)
- 1/ 2 bögre napraforgó olaj

Sziruphoz:
- 1- 1,5 dl citromlé
- 4-5 evőkanál cukor

Elkészítése:
A hozzávalókat jól elkeverem, ha van türelmem, akkor először a tojásokat a cukorral kihabosítom, majd hozzáadom a többi hozzávalót, legvégén a mazsolát.
Vajazott tepsiben kb 23 cm-es) előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 percig sütöm.

Ha elkészült kicsavarom a citrom levét, összekeverem porcukorral és szépen egyenletesen ráöntöm a kisült tésztára. Legjobb, ha kihűlve tálaljuk.

A szavak ereje

"Mint a hideg víz a megfáradt embernek, olyan a messze földről való jó hírhallás."
(Példabeszédek 25; 25)
2014- Cantenbury- Egyesült Királyság

2014. szeptember 7., vasárnap

Banános palacsinta

Egy orosz közmondás szerint az első palacsinta sohasem sikerül, tehát készüljünk fel az áldozatra: az első példányokat kénytelenek leszünk minden szertartásosságot mellőzve ott helyben, a tűzhely mellett magunkba tömködni.
Hozzávalók:
- liszt
- tojás
- só
- ásványvíz
- joghurt
- olaj
- banán

A hozzávalókból nem túl sűrű tésztát leverek. A banánt karikára vágom. Egy picike serpenyőbe palacsintatésztát öntök, majd gyorsan ráhelyezek néhány karika banánt. Megfordítom, és a másik felét is megsütöm.

Az Úr vezet

„Az Úr vezet majd szüntelen; kopár földön is jól tart téged, és csontjaidat megerősíti. Olyan leszel, mint a jól öntözött kert, mint a forrás, amelyből nem fogy ki a víz.”
Ézsaiás próféta könyve 58:11
2014- London, British Museum

2014. szeptember 3., szerda

Gyros tál

A fiatalság kedvence. Bármikor leveszem őket a lábukról ezzel a kajával.
Hozzávalók:
- csirkemellfilé
- Knorr gyros fokhagymás dresszinggel
- krumpli
- saláta, paradicsom, sárgarépa
- tejföl
- sajt

Elkészítése:
A húst kockára vágom, befűszerezem gyros fűszerkeverékkel, majd megsütöm. A tejfölt elkeverem a fokhagymás dresszinggel, és hagyom állni.
Sültkrumplit készítek, majd ha kész reszelt sajttal tálalom. A salátát, paradicsomot megmosom, felvágom. Nyakon öntöm a fokhagymás tejföllel.

2014. szeptember 1., hétfő

Lelki táplálék

"Meg van írva: nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igéval, amely Isten szájéból származik."
Máté evangéliuma 4; 4
2014- Windsor, Anglia