2014. június 30., hétfő

Sajtos rúd

Egyik legősibb sós recept, amit még nagyanyáink is szívesen készítettek. Azt hittem egy időben, hogy egyszerűsége miatt kimegy divatból, és átveszi a helyét sok más különleges finomság. Tévedtem. Asszonyaink elfelejtettek sütni- főzni (tisztelet a kivétel), és olykor még a sós rúd is ínyencségnek számít. Egy egész generáció életéből hiányzik ez a "tudomány". A mai fiatalság ismét elkezdett főzőcskézni, amiért nagyon tisztelem őket, hiszen sokuknak az interneten kívül nincs akitől tanulnia. Bátorítom őket, hogy minél többet ügyeskedjenek a konyhában. Fiúk és lányok is próbálkozhatnak. Biztosan értékelni fogják a barátok, a család, a gyerekek, de még a szomszédok vagy arra haladó sétálók is. Ez utóbbit kicsit meg kell magyaráznom. Gyermekkoromban gyakori volt, hogy ha elmentem valakinek az ablaka alatt varázslatos illatok lengtek körül. Ősszel a zakuszka, a sült padlizsán, a sült paprika, továbbá a  lekvárok illata. Ilyenkor mindig elképzeltem magamban, hogy "ebben a házban is boldog családok laknak". Ha vasárnap délelőtt kihallatszott a habverő zaja (mert ugyebár akkor még nem sok házban volt elektromos habverő vagy robot gép), akkor lelki szemeimmel láttam a boldog gyermek arcokat, és a meghitt családi ebédet egy ovális asztal körül. Valahogy minden alkalommal azon járt az eszem, hogy én is ilyen jó feleség, jó anyuka szeretnék lenni majd, ha nagy leszek, és minden földi jóval kényeztetem majd a családomat.
Nos, ezzel a recepttel bárki elkezdheti "pályafutását".
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg reszelt sajt
- 45 dkg vaj vagy margarin
- 1,5 ek só
- tejföl annyi, hogy jól összeálljon (kb 9 ek)
- a kenéshez egy tojásnak a sárgája
- a szóráshoz: mák, kömény, sajt

Elkészítése:
A sajtot lereszelem, és a többi hozzávalóval együtt jól kidolgozom. Kinyújtom a tésztát kb 1,5 cm vastagra. Megkenem tojássárgával, és megszórom ízlés és alapanyag függvényében mákkal, köménymaggal, sajttal. Derelyevágóval, vagy pizza szeletelővel rudacskákat vágok belőle. Előmelegített sütőben 180 fokon alsó- felső légkeveréssel kb 15 perc alatt készresütöm.

Isten közel van hozzánk

"Megtaláltok engem, ha kerestek és teljes szívvel folyamodtok hozzám."
Jeremiás 29; 13

2014- Zürich- Svájc

2014. június 22., vasárnap

Quiche Lorraine

A Quiche Lorraine-t a franciák pizzájának is szokták nevezni. Köze nincs azonban a pizzához. Eredetileg húsos- szalonnával készül ez a Lotharingiai világhíres lepény, de mivel én nem főzök sertéssel, füstölt kötözött pulykasonkával készítettem. Bármilyen zöldségből, húsból készíthető. Hidegen, melegen luxus ételnek számít.

Hozzávalók:
-  30 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- jéghideg víz szükség szerint
- egy óriási vagy két kisebb póréhagyma
- 20 dkg füstölt kötözött pulykasonka ( sertésevőknek BACON)
- 3 db tojás
- 3 dl tejszín (tejföllel helyettesíthető)
- só, bors
- esetleg kevés sajt

Elkészítése:
Omlós tészta esetén aranyszabály, hogy a tészta hozzávalói nagyon hidegek legyenek, tehát a lisztet a vajjal nagyon gyors mozdulatokkal elmorzsolom, vigyázva, hogy a kezemtől át ne melegedjen. Annyi jéghideg vizet adok hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy egy viszonylag kemény tésztát kapjak kb. egy órára hűtőbe teszem, majd gyors mozdulatokkal kibélelem a jénai edényem alját vele.  Figyelek arra, hogy a tésztának körben pereme is legyen. Majd vaksütéssel 190 fokon halvány színűre sütöm, ami azt jelenti, hogy a tésztát sütőpapírral betakarom, és lencsét, vagy babot vagy kerámia babot szórok rá nehezékként, és úgy sütöm meg, megelőzve a felpúposodást.)
Ha kész, leszedem róla a nehezéket és a sütőpapírt.
A póréhagymát felkarikázom, 20 dkg sonkát (bacon) csíkokra vágok. Kevés olajon kicsit megsütöm mindkettőt, majd a félig kisült tésztára simítom. Három deci tejszínben (vagy tejfölben) elkeverek 3 tojást, picit sózom, borsózom, majd nyakon öntöm a hagymás- sonkás tésztámat. Némi sajtot is lehet bele reszelni, ha van otthon. Ily módon addig sütöm, amíg a töltelék összeáll, illetve a tésztája rózsaszínűre sül. Hidegen, melegen egyaránt szenzációs. Langyosan a legkiválóbb.




A bölcsesség és az értelem

" Íme az Úr félelme a bölcsesség, és a gonosztól való eltávolodás az értelem." Jób könyve 28; 28
2008- Pisa-Olaszország

2014. június 9., hétfő

Padlizsán, paradicsom mozarella

Minden nap szívesen megenném a padlizsánt bármilyen formában. Ez egy nagyon gyors, egyszerű megoldás.
 
 
 
Hozzávalók:
- padlizsán
- paradicsom
- mozzarella
- bazsalikom
- só, bors
- olíva olaj

Elkészítése:
A padlizsánokat alaposan megmosom, és papírkendővel szárazra törölöm. Kb. fél centiméteres karikákra vágom. Besózom, és hagyom "könnyezni" pár percig. Majd szalvétával leitatom. Egy tepsit kikenek vastagon olíva olajjal, és a padlizsán szeleteket belehelyezem. Megszórom bazsalikommal, enyhén borsózom, és betolom a sütőbe. Pár perc múlva megfordítom őket, ekkor ráhelyezem a paradicsom- és mozarella karikákat,  majd együtt készre sütöm.

Az igazság megszabadít

"Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok; megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket" János evangéliuma 8; 31- 32
2008- Róma- Olaszország