2014. május 26., hétfő

Fügés pite

Initől kaptam ezt a nagyon finom receptet. Jó szívvel ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók:
- 12 dkg sótlan vaj
- 3 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 24 dkg liszt
- 1 tojás

Töltelék:
- 12 dkg puha sótlan vaj
- 12 dkg cukor
- 4 tojás + 1 sárgája
- 2 ek pisztácia vagy mandula krém (vaj is lehet)
- 4 dkg liszt
- 12 dkg darált mandula
- 1 citrom reszelt héja
- 4- 5 füge

Elkészítése: a vajat a cukorral és a sóval gépben krémesre keverem, hozzáadom a lisztet, ezzel is keverem még 30 mp-ig, hozzáadom a tojást is. Lisztes deszkán gyorsan összegyúrom. Hűtőben pihentetem 10 percet majd kinyújtom és formába teszem. 160 fokos sütőben 10- 12 percig sütöm. Mikor kész, kicsit hagyom kihűlni, mielőtt a tölteléket belerakom.

Pisztácia morzsa készítése. (anélkül is jó)
4- 5 ek pisztáciát ledarálok, picit darabosra, hozzáadok 4 dkg lisztet és 4 dkg cukrot. kicsit keverem még a géppel, majd egy tálba teszem az egészet. Elmorzsolok benne 3 dkg vajat és zsírpapírral bélelt sütőlapon 160- 180 fokon 5- 6 percig pirítom. (Akár a tészta mellett is.)
A töltelékhez a vajat a cukorral krémesre keverem, egyesével hozzáadom a tojásokat és a sárgáját, mindegyik után jól elkeverve. Majd hozzáadom a pisztácia krémet. A lisztet és a darált mandulát leszitálom, hozzáadom a citromhéjat, és ezt a keveréket a vajas cucchoz öntöm. Gyors fokozaton összekeverem. A tölteléket a kihűlt tésztába öntöm, és a feldarabolt fügét elrendezem a tetején. 160- 180 fokon 20- 25 percig sütöm. Mikor kész, a tetejére szórom a morzsát.
Érdemes friss fügével csinálni, mert sokkal finomabb, mint aszalttal. Ha mégis aszalttal készíteném, akkor inkább az aljára megy a füge és rá a krém. Így nem szárad ki.

Kegyelemből, hit által

"Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk."
Efézus 2; 8-10
2013- Konstanz, Németország

2014. május 6., kedd

Gyors almatorta (gluténmentesen is el lehet készíteni)

Nagyon finom, és tényleg nagyon gyors almás sütemény. Melegen, hidegen kiváló.
Ha gluténmentes lisztkeveréket és gluténmentes sütőport használunk hozzá, akkor a gluténérzékenyek is fogyaszthatják nyugodt lelkiismerettel. Természetesen a kekszport liszttel kell helyettesíteni.

“Cake is happiness! If you know the way of the cake, you know the way of happiness! If you have a cake in front of you, you should not look any further for joy!” - C.YoyBell C.-
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej

- 10 dkg mazsola
- kevés fahéj
- 5 dkg háztartási kekszpor
- vaj a forma kikenéséhez
- 3- 4 db alma

Elkészítése:
A sütőt előmelegítem 200 fokra. A hozzávalókat az alma kivételével összekeverem. Az almákat megmosom, meghámozom és kockára vágom. Az alma kockákat belekeverem a masszába. Kivajazott tepsibe öntöm( kb 25 cm-es tepsibe), és bedugom az előmelegített sütőbe. 20 perc után a sütő hőmérsékletét visszatekerem 180 fokra, és készre sütöm.

Jóbarátok

"Van ember, aki bajba juttatja felebarátait, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél."
Példabeszédek könyve 18; 24
2013- Bázel- Svájc