2014. január 31., péntek

Tepertős pogácsa libatepertőből

Mivel sertés húst, így sertés zsírt sem eszünk, kitaláltam, hogy libatepertőből készítek pogácsát. A tepertő adott volt, mert vettem 2 kg hájat, és kiolvasztottam, hogy legyen miben megsütnöm az ünnepi libamájat.
Nagggyon fincsi lett. A sózásra érdemes odafigyelni, mert a só hozza ki igazán az ízét.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 1 kk cukor
- 40 dkg libatepertő
- 5 dkg Rama margarin
- 5 dkg libazsír
- 1 dl tejföl
- 1 csomag élesztő
- só, bors
-  tojássárga a kenéshez


Elkészítése:
A langyos tejben elkeverek egy kk. cukrot, belemorzsolom az élesztőt. Pár perc alatt megfuttatom.
Egy mélyebb tálba beleszitálom a lisztet, hozzáadom a sót, a tejfölt, a margarint, a zsírt meg az élesztős tejet. Jól összegyúrom. Ha úgy tűnik, hogy nem elég rugalmas a tészta, adok hozzá még egy kevés tejet.
Kb fél cm vastagságúra kinyújtom, rákenem a darált tepertőt, amelyet előzőleg sózok és borsózok (ízlés szerint). Felcsavarom a megkent tésztát, egymásra hajtom mindkét felét. Fél órát kelesztem, majd még háromszor megismétlem a hajtogatást.
Végül 1- 1,5 cm vastagságúra nyújtom a tésztát, a tetejét éles késsel beirdalom, megkenem tojássárgájával, és pogácsaszaggatóval szépen kiszaggatom.
Előmelegített sütőben 220 fokon készre sütöm.

Dávid dicsérete

"Támogat az ÚR minden elesettet, és fölegyenesít minden görnyedezőt.
Mindenki várakozva néz rád, és te idejében adsz nekik eledelt.
Kinyitod a kezedet, és kielégítesz minden élőlényt kegyelmesen.
Az ÚRnak minden útja igaz, és minden tette jóságos.
Közel van az ÚR mindenkihez, aki hívja, mindenkihez, aki igazán hívja.
Teljesíti az istenfélők kívánságát, meghallja kívánságukat, és megsegíti őket. Megtartja az ÚR mindazokat, akik őt szeretik, de a bűnösöket mind elpusztítja.
Az ÚR dicséretét hirdeti ajkam, áldja mindenki az ő szent nevét mindörökké."
Zsoltárok könyve 145; 14- 21
2013- Párizs- Montmartre- Festők tere

2014. január 19., vasárnap

Sanyi szülinapi tortája (Feketeerdő torta)

Sokat gondolkoztam, hogyan lehetne méltóképpen megünnepelni Sanyi szülinapját, egy olyan emberét, aki sokaknak példaképe lehetne, aki megmutatja, hogyan lehet méltósággal elviselni az elviselhetetlent. Aki boldog annak ellenére, hogy sokan mások az ő helyében már rég kétségbeestek volna. Egyik születésnapján feltettem a kérdést, hogy ezt a túlélési technikát ő fejlesztette ki vagy pedig veleszületett adottság? Talán mindkettő............
Fiatalokat megszégyenítő az optimizmusa és egyedülálló, magas szintű problémamegoldó képessége. A rutin és a kiszámíthatóság halálra untatná őt. A válságok jelentik az életelixírt számára és azok hozzák ki erősségeit napvilágra.
Semmi fontos dolog nem kerülheti el a figyelmét , mert mindent kíváncsian és érdeklődéssel közelít meg, és mindent elraktároz egy későbbi igény esetére. Mindig van miből merítene.
Arra gondoltam, a legszebb az lenne, ha valahogyan az "örök tevékeny embert" ünnepelnénk meg ez alkalommal (november 29. én). Sok- sok tevékenysége közül most az épületeket tervező Sanyit ünnepeljük egy olyan tortával, aminek a tetején egy tervrajz van ehető ostyalapból, körzővel, ceruzával, vonalzóval (szintén ehető ostyalapból). A tervrajz bal alsó sarkában lévő 78 négyzetméter  valójában a 78- ik születésnapját szimbolizálja.
Boldog születésnapot Sanyi!!!!!
"A boldogságért olykor keményen meg kell dolgozni. Olyan ez, mint az otthon rendben tartása- meg kell őrizni az értékeket, és a szemetet ki kell dobni. Az egyik ember a szép kilátást veszi észre, a másik a koszos ablakot. Te választod meg, hogy mit látsz és mit gondolsz. Kazantzakis egyszer azt mondta "Ecseted és festéked van. Beléphetsz a mennyországba, ha megfested." (Andrew Matthews- Élj vidáman)
Örülök, hogy te képes vagy megfesteni magadnak még itt e földi életben a mennyországot. Aminek még jobban örülök, hogy fiaimnak jó példaképe vagy ebben az embertelen, unott, elfásult világban.
Maradj mindig ilyen mindannyiunk örömére!!!!!!

 
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 30 dkg cukor
- 6 tojás
- 5 dkg kakaó
- 14 dkg liszt
- 1 sütőpor
Krémhez: 
- 1 csomag vanília ízű pudingpor
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 2 zacskó habtejszín
- 2 zacskó habfixáló
- 6 ek cukor
- 1 vanillincukor
- meggy dzsem
- a tetejére ehető ostyalap, ami hamar bepuhul a krémtől. Cukrászlaborba vittem pendrive-on a tervrajzot, és ott kinyomtatták.

Elkészítése:
Én másfélszeres adagot készítettem 9 tojásból, de abból nagyon nagy torta lett. Ezért itt egy normál torta hozzávalóit írtam le.
A vajat a cukorral a kakaóval és a tojások sárgájával  habosra kavarom. Hozzáadom a 14 dkg lisztet, a 6 tojás habját és a sütőport. Könnyedén összekeverem és egy magasabb jénai edénybe öntöm, amit előzőleg kikenek vajjal és pici lisztet szórok bele. Előmelegített sütőben közepes lángon szépen megsütöm.
Ha kihűl három részre vágom. 
Miközben sül meg majd hűl, elkészítem a tölteléket. Egy nagy üveg  magozott meggybefőttnek leszűröm a levét. A meggyet félreteszem, a pudingot tej helyett a meggybefőtt levével ( fél liter ) és  4 ek cukorral és a vaníliáscukorral megfőzöm. Azt is hagyom kihűlni. Csepegtetek bele néhány csepp rum aromát.
Felverem a habtejszínt két evőkanál porcukorral. Két kis csomag habfixálót keverek bele a vége fele.
A már kihűlt lapokat megkenem nagyon vékonyan házi meggy dzsemmel. Erre jön a puding, amit sűrűn teleszórok meggy szemekkel. Betakarom tejszínhabbal és jöhet a következő emelet. A legfelső lapot bekenem dzsemmel és erre teszem a tejszínhabot. Az ostyalapot a tejszínhabra helyezem óvatosan. A torta oldalát is tejszínhabbal vonom be, megszórom bronz színű tortadarával.
Három négy órára mehet a hűtőbe, aztán már csak a fénykép alapján tudjuk megítélni, hogy milyen is volt......

Honnan van a hit?

" A hit tehát hallásból van, a hallás pedig Krisztus beszéde által."
Római levél 10; 17
 2013- Shaffhausen- Svájc

2014. január 12., vasárnap

Cukkini ajvárral és tofuval töltve

Ennél egyszerűbb ételt nehéz kitalálni. Látványos, gyors, finom, könnyű és egészséges. Ilyenkor télen, nem túl olcsó a cukkini, de ha jól belegondolunk 1- 2 darab kb fél kilót nyom, vagy még annyit sem. A hús vagy a felvágottak sem olcsóbbak. Érdemes feldobni az egyhangú téli estéket egy kis finomsággal. 
Visszatérve a téli estékre, hát nem igazán télies az ember hangulata mostanában. Olyan érzésem van sokszor, mintha Húsvét közeledne. Egy kis asztali dísszel, vagy fűszeresebb illatú gyertyával azonban kellemesen elvarázsolhatja családját az ember.
 Hozzávalók:
- cukkini
- só, bors
- néhány csepp olíva olaj a sütéshez
- feta sajt
- ajvár (paprikakrém, amiből létezik csípős és natúr variáció)

Elkészítése:
A kicsit "karcsúbb" cukkinit jó alaposan megmosom, papírkendővel szárazra törlöm, majd fél cm vastag szeleteket vágok belőle hosszanti irányban. Sózom, borsózom és néhány csepp olíva olajon megpirítom mindkét oldalát. Azon melegében az egyik végére teszek egy kocka feta sajtot és egy kis ajvárt. Feltekerem, és már lehet is enni. Langyosan nagyon finom.



Kegyelem és békesség nektek

"Kegyelem és békesség nektek Atyánktól, az Istentől és Jézus Krisztustól, a mi Urunktól!"
1 Korintusiaknak 1; 3
2013- Stein am Rhein- Svájc

2014. január 8., szerda

Libamáj, kacsamell áfonyás gesztenyetöltelékkel, csirkemell juhtúró töltelékkel, töltött krumpli és hercegnő burgonyája

Egy fogás Karácsony első napjáról. Sanyi jött hozzánk ebédre, és nem akartam olyan étellel kínálni, amit esetleg ő is elkészített. Kitaláltam az alábbi menüt. Volt ám finom húsleves is előtte, meggyes- mákos bejgli, diós bejgli, aztán sütöttem diós- mákos- rahátos kalácsot és egy nagyon finom csokitortát eperből télapókkal.A szokásos habos kávé sem maradhatott el és hát már nem is emlékszem, hogy mi inden.... Jó volt végülis, jót beszélgettünk, aztán hazakísértük Sanyit, felmentünk hozzá és ott folytattuk a beszélgetést. Jó mi? Az lett a vége, hogy Bubival szépen hazagyalogoltunk. Csodaszép idő volt, semmi hideg, semmi csapadék. Csak a fiúk hiányoztak.
 
Hozzávalók:
-  szép nagy libamáj
- 1, 5 kg libaháj (libazsír is megteszi)
- csirkemellfilé
- kacsamellfilé
- krumpli
- vaj
- natúr gesztenyepüré
- áfonya
- juhtúró, petrezselyem, sajt
- tejföl
- tojás



A történések értelme

"Most tanultam meg, hogy nem arra kérem Istent, hogy teljesítse azt,a mit én elterveztem, hanem hogy segítsen megérteni, mi az értelme annak, amit ő tesz velem."
Vass Albert
2013- Strasbourg

2014. január 5., vasárnap

Ananászos habos

Érdekes volt az idei Karácsonyunk. Volt is meg nem is. Mivel Andris és Márk az ünnepekre elutaztak Írországba Szabolcsékhoz, egy héttel előtte már elkezdtünk ünnepelni. Finomakat főztem, sütöttem. Aztán Karácsonykor folytattam a sütés- főzést, bár akkor már csak hárman ünnepeltünk Sanyival.
Kissé szokatlan volt ez a helyzet, hisz 32 éve soha nem voltunk gyerekek nélkül ezen az ünnepen. Na de nem volt azért olyan szomorú, mert tudtuk, hogy együtt vannak a gyerekeink, jól érzik magukat. Milán is élvezte nagyon a nagybácsikák jelenlétét. Jókedvű volt és minden programban ő is részt kívánt venni. Ini meg egyetlen lányként a négy fiúval.
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 8 ek cukor
- 9 ek liszt
- 1- 2 ek olaj
- sütőpor
- csipet só

Krémhez:
- 5 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 nagy doboz ananász konzerv
- fél üveg finom meggy dzsem
- ízlés szerint porcukor (6- 7 ek)


Elkészítése:
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgáját a cukorral és az olajjal jól kikeverem. Hozzászitálom a lisztet és a sütőport, majd vajazott tepsiben előmelegített sütőben 200 fokon szépen megsütöm.
Közben a vaníliás pudingport 5 ek cukorral és fél liter ananászlével megfőzöm. Hagyom kihűlni. A habtejszínt felverem 2 ek cukorral és a habfixálóval. Hidegen összekeverem a két masszát.
A kihűlt piskótát kettőbe vágom középen. Az alsó lapot meglocsolom enyhén az ananász befőtt levével, megkenem vékonyan meggy dzsemmel, majd a krém felével. Sűrűn ananász darabkákkal megszórom, majd ráhelyezem a második lapot, amelyet előzőleg szintén meglocsolok egy kicsit az ananász befőtt levével. Ezután bevonom a maradék krémmel és ízlés szerint díszítem. Néhány órára hűtőbe teszem.



Kérjetek és kaptok

"Bizony, bizony mondom nektek: bármit kértek majd nevemben az Atyától, megadja nektek. Mindeddig semmit sem kértetek az én nevemben. Kérjetek és kaptok, hogy örömötök teljes legyen."
János 16; 23- 24
2013- Stein am Rhein/ Svájc