2013. december 26., csütörtök

Csokitorta télapókkal

Áldott Karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak!!!!! Öröm, békesség és szeretet legyen az otthonotokban.
Ne feledkezzetek meg, hogy miről is szól valójában ez az ünnep. Hatalmas ígéretet hozott számunkra:
 "Mikor pedig eljött az időnek teljessége, kibocsátotta Isten az ő Fiát [...], hogy a törvény alatt levőket megváltsa, hogy elnyerjük a fiúságot" (Gal 4:4-5). 
 Hozzávalók:
- 6 tojás
- 7 ek cukor
- 4 ek rétesliszt
- 3 ek finomliszt
- 2 ek olaj
- 3 ek kakaó
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só

Krémhez:
- 5 dl habtejszín
- 15- 20 dkg minőségi étcsoki
- eper és marcipán a díszítéshez
- 3- 4 ek cukor ízlés szerint
- habfixáló
- savanykás meggy lekvár

Elkészítése:
A piskótához egy kis sóval és a cukor egy részével felverem a tojások fehérjét ,egy másik edényben külön a sárgáját a cukorral és az olajjal habosra keverem. Hozzáadom a szitált sütőporral elkevert lisztet és kakaót. Óvatosan összekavarom, és olajozott tortaformába öntöm.
Előmelegített sütőben 200 fokon készre sütöm.

Egy kis edényben felmelegítem a habtejszínt, hozzáadom az apróra tört csokit. Összekeverem, hagyom kihűlni, majd néhány órára hűtőbe teszem. Ezután elektromos habverővel félig felverem, majd szórok bele fél csomag habfixálót (extra gyorsat), és addig verem, míg kemény hab lesz belőle. Lehet tenni bele még egy kis cukrot, én anélkül készítettem. 
Ha kihűlt a tortalapom, két helyen elvágom, megkenem a lapokat vékonyan meggy lekvárral, és a csokis habbal. A tetejét és az oldalait fehér tejszínhabbal vonom be, amelyet ízlés szerint cukrozok, és a habfixáló másik felével verek fel.
Díszítésnek friss epret használok. Kettőbe vágom őket, majd a marcipánból golyókat formálok, kissé lapítom, és a két fél eper közé teszem. A sapkákon a bojt is marcipánból van.
Ilyenkor nagyon nehéz friss epret találni. Külön regény téma lenne, ha elmesélném, hogyan jutottam hozzá. Bezzeg, múlt héten több helyen is láttam.

Az Ige testté lett

"Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal."
(János evangéliuma 1; 14)
2013- Salzburg

2013. december 8., vasárnap

Ír vajas- tökmagos falatkák

A Gutenberg utcai cukrászdában ettem belga vajas falatkákat. Nagyon különleges, finom íze van, Látványra hasonlít az én falatkáimhoz. Sajnos belga vajat nem találtam sehol, így maradt a Kerrygold aranysárga színű ír vaj, ami szintén kiváló minőségű, páratlan lágyságú és aromájú vaj. A csodálatos zöld legelő minden varázsa benne rejlik. És ezt most nem azért írom, hogy nagy szavakat használjak, hanem, mert tényleg így van. Írországi kalandjaim során, gyakran csodáltam a békésen legelésző, nyugodt teheneket. Ott még a fű is zöldebb és zsengébb, mint bárhol máshol. Gondolom a stresszmentes legelészés, a szennyeződésektől mentes táplálék az oka annak, hogy ezek a tehenek csúcs minőségű tejjel ajándékoznak meg bennünket.
A Kerrygold nevű ír vajat exportra készítik, így közel 30 éve Németországot is ellátják vajjal. És most kapaszkodjatok meg: az összes német vaj márkát leelőzi. :-) Nem olcsó vaj, de a többi sem olcsó, és kínlódik vele az ember.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 22 dkg vaj (én Kerrygold eredeti ír vajat használtam)
- 1 csomag friss élesztő (kb 3 dkg)
- 3 tojásnak a sárgája
- 1 pohár tejföl
- só ízlés szerint (nem finom, ha nagyon sótlan)

Elkészítése:
Az élesztőt egy pici tejben egy mokkáskanálnyi cukorral megfuttatom. A lisztet a vajjal eldolgozom. Hozzáadom a tojások sárgáját, a sót, a tejfölt és a megfuttatott élesztőt. Jól összegyúrom, majd letakarva egy tiszta konyharuhával megkelesztem. Utána lisztezett deszkán kb 1 cm vastagságúra nyújtom és kb 3X 2 cm-s téglalapocskákra vágom mégpedig a pizzaszeletelővel vagy a derelyevágóval.
A tetejét megkenem enyhén sózott tojássárgájával, de aki spórolni akar, az egész tojást felverheti egy kis sóval és azzal keni meg. Tökmagot szórok a tetejére és mehet is az előmelegített sütőbe. Gyorsan megsülnek, mert aprókák.

Az engedelmesség haszna

"Bizony többet ér az engedelmesség az áldozatnál, és a szófogadás a kosok kövérjénél!
Olyan az engedetlenség, mint a varázslás vétke, és az ellenszegülés, mint a bálványimádás."
Sámuel első könyve 15; 22- 23
2013- Melk- Ausztria

2013. december 2., hétfő

Aszaltszilvás marcipán

Gyors léptekben közeledik a Karácsony, és minden valamire való háziasszony előkotorja a legkiválóbb receptjeit, a legfinomabb hozzávalókkal. Mennyei csemege.......Olyan asszonyok részére készült ez a recept, akik nagyon nem érnek rá, de szívük minden szeretetével és két kezük munkájával szeretnének kedveskedni családjuknak, barátaiknak.
A békés Adventi várakozás idején előre is el lehet készíteni, mert elég sokáig megőrzi frissességét.
Ajándéknak is kiváló. Értékelni fogja bizonyára, aki kapja.
Rajta hát!!!!

Hozzávalók:
- szükség szerinti mennyiségben marcipán 10- 20- 30 dkg
- 20- 30 dkg aszalt szilva
- porcukor a nyújtáshoz

Elkészítése:
Egy gyúródeszkára akkora fóliát helyezek, amekkorára ki szeretném nyújtani a marcipánomat. Megszórom porcukorral, majd ráhelyezem a marcipán masszámat. Ismét megszórom egy kis porcukorral, letakarom még egy fóliával , és szépen kinyújtom 0,5 cm vastagságúra. A két szélére aszalt szilvát helyezek sorban a kinyújtott marcipánra, majd mindkét oldalról feltekerem szépen.Fóliába csomagolom jó szorosan, majd hűtőbe teszem néhány órára. Éles késsel vékony szeleteket vágok belőle.............és már kész is van a finomság.
A mellette lévőnek úgy emlékszem már feltettem a receptjét. Az aszalt sárgabarackos, marcipános étcsoki. Szenzációs.

Közel van az ÚR a megtőrt szívűekhez

"Akik az ÚRhoz kiáltanak, azokat meghallgatja, és kimenti őket minden bajból. Közel van az ÚR a megtőrt szívűekhez, és a sebzett lelküeket megsegíti. Sok baj éri az igazat, de valamennyiből kimenti az ÚR. Megőrzi minden csontját, egy sem törik el közülük. Halálos veszedelem éri utol a bűnöst, megbűnhődnek, akik gyűlölik az igazat. Az ÚR megváltja szolgái életét, és nem kell bűnhődnie senkinek, aki hozzá menekül." Zsoltárok 34; 18- 23
2007 Velem