2013. szeptember 27., péntek

Spenótos- tejszínes tészta

A kényszer vitt rá, hogy a spenótot ily módon készítsem el. Márk sajnos nincs baráti viszonyban  a spenóttal. Gondoltam, becsapom kicsit az érzékszerveit, és láss csodát............bejött :-) A tükörtojással is háborúban van, így ő anélkül ette meg a spenótos tésztát.
Egész életemben arra vágytam, hogy jól evő gyerekeim legyenek, akiknek öröm főzni. Ezzel szemben Szabolcs hihetetlen rossz-evő volt. Akkor kezdett el jól enni, amikor már felnőtt, és nemsoká már nem az én főztömet ette. Andrisra nincs panaszom, ő mindig is hős- evő volt. Kis korában Szabolcs vele dicsekedett mindenkinek. Fűnek- fának mesélte, hogy a kis tesója 3 tányér spenótot evett meg.
Márknak nagyon szelektív ízlése van. A zöldségeket megfőve sajnos meg sem kóstolja, csak ha összeturmixolom neki.
A spenót hasznosságáról sokat tudnék írni. Egy dologra viszont felhívnám a figyelmeteket: a spenótot jobb nyersen fogyasztani, mivel a vesekőképződésre hajlamos személyeknél az oxálsav a főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat. Nyersen fogyasztva ez nem fordulhat elő, sőt meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Ráadásul a főzéssel a folsav is megsemmisül benne, ami igen fontos szerepet játszik a vörösvértestek képződésében, az aminosav szintézisben, valamint a magzati fejlődésben.
Érdemes utánaolvasni, hogy mi mindenre jó ez az olykor indokolatlanul mellőzött zöld növény.
 
 
Hozzávalók:
- spenót
- 1-2-3 gerezd fokhagyma ízlés szerint
- kevés habtejszín
- pici olaj
- só
- fodros tészta
- tojás

Elkészítése:
A tejszínt megmelegítem és a spenótot elkeverem benne a préselt fokhagymával és sóval. Tejszínből csak annyit adok a spenóthoz, hogy összekeverve krémes állagú legyen. A tésztát kifőzöm, leszűröm, és egy kis forró olajon átforgatom, majd hozzáadom a tejszínes spenótot. Tükörtojással tálalom, mint a főzeléket.
Egész jó gyerekbarát eledel lett belőle.


Elégedettség

"Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel, mert semmit sem hoztunk a világba, nem is vihetünk ki semmit belőle. De ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele."
Timóteus 6; 6- 8
Bécs 2004

2013. szeptember 16., hétfő

Dinnye csokor

Csak egy kis színes ötlet. Még lehet kapni mindkét dinnyét..
A legkiválóbb gyümölcs, amivel találkozhatunk nyáron. Egészségesre ehetjük magunkat belőle.
A gyógyhatásokról nem is beszélve. Tessék utánanézni, hogy mi mindenre jó.
Még Milán a kisunokám is rajong érte pici kora óta.

Jézus az élet

"Én vagyok a feltámadás és az élet: aki hisz énbennem, ha meghal is él; és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha"
János 11; 25- 26
2013 Konstanz


2013. szeptember 9., hétfő

Hortobágyi palacsinta

A Hortobágyi palacsintának nem sok köze van Hortobágyhoz, tudni illik az 1958- as brüsszeli világkiállításra találta ki egy szakács, és egyszerű marketing- fogásként kapta ezt a nevet. Mondanom sem kell, hogy pillanatok alatt hatalmas sikert aratott.
Eredetileg előételként kínálták, de szerintem főfogásként is megállja a helyét.
Az igazság az, hogy Kollmanné 1939- es Úriasszonyok számára készült szakácskönyvében már szerepel egy hasonló recept, amelyben borjúpaprikással rétegezték a palacsintát, és tejföllel leöntve tették sütőbe.
A palacsinta viszont sokkal régebbi találmány, és nem is annyira magyar. A Római korból, a placenta azaz lepény szóból ered a neve.
A 16. századi erdélyi fejedelem Szakács Tudomány című lapjából leírok egy palacsinta receptet az érdekesség kedvéért:
"Tikmonyból tejből palacsinta
Tölts egy tálban édes tejet, annyit, az mennyit az asztalra akarsz csinálni; ha csak egy kis tálra valót csinálsz, tej is nem sok kell hozzá, három vagy négy tikmonnyal megéred. Abban habarj lisztet egy kalánnal, de felettébb sűrű ne legyen, savát is add meg. Ezt pedig széles fenekű serpenyőben erőlködjed csinálni, mikor sütni akarod, az serpenyő meleg legyen. Az tésztájában annyit végy az serpenyőben, hogy meg ne ragadjon; hegyes fa legyen az kezedben, ha egyik megsül, avval az hegyes fával fordítsd azt másikra. Mellé tarts egy tálat, s pirosan abban rakd egymás hátára, hogy melegen álljon. Ezt jó melegen add fel, nem szoktuk megnádmézelni." Aranyos ugye?
Még csak annyit, hogy a vegetáriánus változatot korábban már közzétettem. Az is nagyon finom.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell filé
- 2-3 db zöldpaprika
- 2-3 db paradicsom
- 2 fej hagyma
- 2 csepp erős Piros arany (aki szereti)
- só
- bors
- pirospaprika
- 2 nagy doboz tejföl (én 20%-ost használtam, de aki vigyázni szeretne az egészségére jó a 12- os is)

A palacsintához:
- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 2 dl tej
- 5 tojás (kevesebbel is lehet)
- 1,5 dl olaj
- szénsavas ásványvíz

Elkészítése:
A töltelékhez fölaprítom a hagymát, majd egy kevés olajon odateszem dinsztelni, hozzáadom a feldarabolt paprikát, és a felkockázott húst. Fehéredésig sütöm. Pár perc múlva hozzáadom a pirospaprikát, a Piros Aranyat (ami el is maradhat) és a paradicsomot. Sózom, borsózom, majd fedő alatt pörköltet készítek belőle.
Amíg a pörkölt készül, megsütöm a palacsintákat. A hozzávalókat jól összekeverem, az olajat is beleteszem, hogy a serpenyőt ne kelljen olajozni sütés közben. Annyi szénsavas ásványvizet adok hozzá, hogy a tejfölnél hígabb masszát kapjak.
Ha elkészül a pörköltem, kiszedem a húst belőle, és egy kis lével meg egy kevés tejföllel összeturmixolom (darálni is lehet a húst). A pörkölt levéhez hozzáadom a másik doboz tejfölt, szépen összeturmixolom. Ha túlzottan folyós, egy kevés liszttel behabarom, de szerintem inkább hígabb legyen, mint lisztes. A hústöltelékkel megtöltöm a palacsintáimat, lelocsolom egy kevés szafttal. A pillanatnyi kreativitásomtól függően összehajtogatom vagy feltekerem, mint a töltött káposztát.
A maradék szafttal nyakon öntöm a kis batyucskáimat, és pár percre mehet a sütőbe átforrósodni. Nem szabad megszárítani. Tényleg csak néhány perc.
Metélőhagymával, coctail paradicsommal, petrezselyemmel, paprikával tálalom.

Nemcsak kenyérrel él az ember................

"Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik." Máté 4; 4
Párizs 2013 augusztus