2013. április 25., csütörtök

Almás pite "Macskafalatok" módjára

"Macskafalatok" módjára is kipróbáltam a megunhatatlan almás pitét. Nem mindig vagyok híve a változatosságnak. Almás pitéből is a régi megszokott ezeréves receptem a legmenőbb, ami nem azonos a nagymamám almás pitéjének a receptjével. Ő kelt tésztából készítette, ami nem tartozott a kedvenceim közé. Főleg másnaposan. Egy omlós tészta másnap is ehető, de a kelt tészta valahogy már nem az igazi.
Ennek ellenére szeretettel gondolok rá minden egyes alkalommal. Valahányszor almást sütött, mindig nagyobb adag tésztát gyúrt Kelés után elvett belőle, és lapótyát sütött az én drága nagypapámnak Gyurinak. A lapótya ahogyan én emlékszem, hasonló volt a fánkhoz illetve a lángoshoz. Nagymamám kevés olajon megsütötte, majd kristálycukorral megszórva tálalta. Nagypapámnak ez egyik nagy kedvence volt.
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 40 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 1 tojás sárgája
- 1 /2 citrom leve és héja
- 1 csomag sütőpor
- 1- 2 ek tejföl

A töltelékhez:
- 2 kg alma
- cukor
- fahéj

A szobahőmérsékletű vajjal elmorzsolom a lisztet, hozzáadom a többi hozzávalót, és ruganyos tésztává gyúrom. Két részre osztom. Az egyiket kinyújtom, és egy közepes méretű tepsi aljára fektetem. Megszórom vékonyan háztartási kekszporral. Az almát lereszelem, kicsavarom a levét, és ráhelyezem a kekszporral megszórt lapra. Ezután megszórom fahéjjal és cukorral, majd befedem a másik kinyújtott lappal. Tojássárgájával megkenem, villával megszurkálom, hogy gőznek legyen hol távoznia, majd előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütöm.
Az egészség jegyében maradt porcukor nélkül a teteje, de aki teheti szórja meg, mert sokkal esztétikusabb.

A bölcsesség kezdete

"A bölcsesség kezdete az ÚR félelme. A józan eszűek mind eszerint élnek. Az Ő dicsősége örökre megmarad." 
Zsoltárok 111; 10
Marosvásárhely, Református temető 2004

2013. április 11., csütörtök

Spenótos- milánói töltelékes palacsinta

Vasárnap spenótot készítettem tükör tojással a családnak, de Márk nem vevő erre. Még csak megkóstolni sem hajlandó. Törtem a fejem, hogyan tudnám megetetni egy kis spenóttal, hiszen fontos lenne a fejlődésben lévő szervezetének. Kitaláltam, hogy a palacsinta tésztájába keverek spenótot, és megtöltöm valamivel. Bejött!!!!!!!!!! Tényleg nagyon fincsi lett.

 Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 2 tojás
- só
- 2 ek spenót(ledarálva vagy apróra vágva)
- annyi tej és víz keveréke, hogy tejfölszerű palacsinta tésztát kapjak
- 3- 4 ek olaj

Elkészítése:
A hozzávalókat az olajjal együtt összekeverem oly módon, hogy se túl híg se túl sűrű ne legyen. Kisütöm a palacsintákat. Nekem most maradt egy kevés darálthúsos szósz a milánói makaróniból, és azzal töltöttem meg őket. De bármilyen darálthúsos töltelékkel meg lehet tölteni. Tényleg nagyon finom lett. 



Isten egyengeti útjainkat

"Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem."
Zsoltárok 32; 8
Balaton 2004

2013. április 8., hétfő

Banános amerikai palacsinta

Ma hallottam: "Család ott van, ahol szeretet van." Milyen igaz. És micsoda erő rejlik benne.
A család oltalom, vár, ami megvéd mindentől, ahová jó hazamenni,  ahol biztonságban érezhetem magam, ahol fontos vagyok, ahol bíznak bennem és szeretet kapok.
Gyakran állok meg egy pillanatra, gyönyörködök és hálát adok az Örökkévalónak, hogy ekkora ajándékot adott nekem. Igyekszem tudatosan örülni ennek. Tudjátok, az órák , percek gyorsan elsuhannak.....érdemes megragadni mindazt, ami szép.
Ne feledjétek, az életet nem magunkért, hanem a másik emberért kaptuk. Hatalmas felelősség.......
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 3 dl tej
- 3 dl joghurt
- 1 dl víz
- 3 ek cukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
- kevés sütőpor
- 3 ek olaj

Elkészítése:
A tojásokat kemény habbá verem a robotgéppel, majd hozzákeverek minden egyéb hozzávalót. Egy sűrű tésztát kapok ily módon. Picike kis serpenyőbe öntök egy kevés tésztát, rádobálok pár karika banánt, majd megfordítom és a másik felét is megsütöm.

Sütés nélküli stracsatella

Ha nincs időtök, és valami igazán különleges finomságra vágytok, akkor ez a recept nektek való. Max. fél óra mindenestől. Nem lehet elrontani, és garantáltan mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját utána.

Hozzávalók:
- 1 liter tej+ 2 dl a forgatáshoz
- 2 dl búzadara
- 2 tojás sárgája
- csipet só
- 30- 40 db cukrozott tetejű minőségi babapiskóta
- 12, 5 dkg margarin
- 2,5 dl tejszín
- 15- 20 dkg minőségi étcsoki+ 5- 10 dkg a tetejére

Elkészítése:
Az 1 l. tejben elkevert darát a cukorral a tojássárgákkal és a sóval egy habverő segítségével jól elkeverem, majd felteszem a tűzre, és állandó keverés mellett (a habverővel) krémesre főzöm. Ha elkészült, langyosra hűtöm és belekeverem a margarint. Ideális esetben a hideg krémhez keverem, de általában nincs türelmem kivárni. Abban az esetben, ha a főzött krémbe tojássárgáját is főzök, akkor a margarin nem csapódik ki olyan könnyen, akkor sem, ha a langyos krémhez adom.
Külön edényben a tejszínt  kemény habbá verem, és ízlés szerint belereszelek 15- 17 dkg étcsokit.
Egy közepes méretű jénai tepsit (kb. 25X35cm) kirakok tejben megforgatott babapiskótával( nem kell agyon áztatni, mert a krémtől majd bepuhul). Erre rákenem a főzött krém felét, majd erre rá a csokireszelékes tejszínhabot. Ismét egy sor tejbe mártott babapiskóta következik, amelyre rákenem a maradék krémet és legvégül a csokis habot. A tetejére vastagon étcsokit reszelek. Mehet is a hűtőbe néhány órára, de az sem baj, ha pihentetjük egy éjszakán át. Minél "pihentebb" annál krémesebb, hiszen a babapiskóta gyönyörűen bepuhul a krémtől.

Isten vendége vagy

"Isten vendége vagy e világon!
miért nem hagyod, hogy a házigazda
minden termét sorra nyitogassa,
minden kincsét rendre megmutassa?"
Weöres Sándor: Parainesis
Bécs 2004

2013. április 1., hétfő

Nyuszi kalács

Limarától vettem ezt a szenzációs Hokkaido kalács receptet. Húsvét vasárnapi ebéd alkalmával lettek feltálalva. Mindenki tányérjában egy szalvétán várták éhes gazdájukat. Bátran ajánlom mindenkinek a receptet. Nem fontos nyuszit formázni belőle, fonott kalácsnak is kiváló.

Hozzávalók:
- 2 dl habtejszín
- 2 dl tej (szükség esetén lehet még egy keveset adni hozzá)
- 1 tojás
- csipet só
- 2 ek burgonyapehely (nem baj, ha nincs, liszttel is lehet helyettesíteni)
- 3 ek cukor
- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő

Elkészítése:
A tejet meglangyosítom egy kicsit. Feloldom benne a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Megfuttatom. Közben előkészítem egy mélyebb tálba a többi hozzávalót. Kézzel vagy géppel megdagasztom a tésztát, majd letakarva a duplájára kelesztem.
Lisztezett deszkára borítom, és hat egyenlő részre osztom. Minden darabot félbevágok, és kinyújtom téglalap formájúra, majd a hosszabbik oldalánál feltekerem mindkettőt.
Két egyforma rudat készítek ily módon. Merőlegesen kereszt formában ráhelyezem egyiket a másikra.( nem középen, hanem a rúd felső végénél) Az alsó rudat majdnem félig bevágom. Azok lesznek a fülei a nyuszinak. A felsőt kicsit meggörbítem kifli alakban, majd az alsó bemetszett nyuszifüleket visszahajtom. A szemeknek aszalt vörösáfonyát használtam, de megteszi a mazsola is. Az orránál egy kés nem éles felével benyomom egy kicsit. Sajnos a kelés következtében eltűnt a mélyedés. Megkenegetem tojássárgájával.
Sütőpapírra helyezem, és kelesztem még, amíg a sütő átmelegszik.
180 fokos előmelegített sütőben alsó- felső légkeveréssel 15- 20 perc alatt készresütöm.

Húsvéti reggeli

Egy kis ízelítő a félig megterített Húsvét reggeli asztalunkról.
 
 
 
 

A szeretet bölcsője

"Sokan a munkát Isten csapásának képzeli el: a Paradicsomban bűnbe estünk, és emiatt arcunk verejtékével esszük a mindennapi kenyeret. Én pedig úgy gondolom, hogy a feladat Isten egyik legszebb ajándéka, amit az embernek adhat, hisz a mindmáig munkálkodó Teremtő társává válhatunk általa, aki nem veti meg jelentéktelen erőfeszítésünket. Az ember léte utazás a semmiből a végtelen felé. A marék por, amiből születtél, talpra áll, és feladatainak felvállalása, megoldása által felnő oda, hogy Istennel egy asztalhoz üljön. Isten azért adja a feladatokat, a kihívásokat, amiket le kell győznöd, mert szeretne kibontakoztatni téged."
Böjte Csaba: A szeretet bölcsője
2013 Húsvéti asztaldísz. Tojástartó tyúk eredeti kékfestő anyagból. Sanyi ajándékja.
TojástarTTtó tyúk asztali díszT