2013. január 28., hétfő

Mákos rolád citromkrémmel

Ini, elsősorban rád gondoltam, amikor ezt a finomságot elkészítettem. Tudom, hogy nagyon szereted a mákos sütiket, és mindenek előtt a citrom savanykás ízét. Hát ez a sütike "tömör gyönyör".
A tömör nem az állagára vonatkozik, hiszen ez egy végtelenül könnyed, finomság. Sokat meglehet enni belőle egyszerre, mert egyáltalán nem geil. Ha hazajössz, készítek neked ilyent.
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt
- 3 ek olaj
- 3 ek mák
- 1,5 kk sütőpor
- kevés vanília esszencia

Krém:
- 3 tojás sárgája
- 4,5 ek cukor
- 3 ek keményítő
- 10 dkg fehér csoki
- 2,25 dl tej
- 1,5 citrom leve
- 1 zacskó zselatin
- 2,5- 3 dl habtejszín
- 1 tasak habfixáló



Elkészítése:
A tojások sárgáját az olajjal kikeverem, a fehérjét habbá verem a cukorral. Hozzáadom a többi komponenst, lazán elkeverem, majd egy vajazott sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. A tepsi mérete 25X 35 cm. Kb 15 perc alatt készre sütöm.
Egy sütőpapírt megszórok porcukorral és a meleg mákos piskótát a felső felével a pocukorra borítva, jó szorosan feltekerem. Néhány percig így hagyom feltekerve.

Amíg sül, elkészítem a krémet. A tojások sárgáját a cukorral, és a keményítővel összekeverem, hozzáadom a tejet, csomómentesen ezzel is elkeverem. Egy zacskó zselatint is adok hozzá, illetve egy tábla jó minőségű fehércsokit. Alacsony hőmérsékleten állandó keverés mellett besűrítem, vigyázva, hogy ne főjön a krém. Hozzáadom a citromlevet is.
A habtejszínt egy zacskó habfixálóval felverem, és hozzáadom a kissé kihűlt főzött krémhez. Én a mosogatóba szoktam hideg vizet engedni, és abba beleállítom a főzött krémet, hogy gyorsabban hűljön.
A roládról, leveszem óvatosan a sütőpapírt, és megtöltöm a krémmel, majd szorosan feltekerem, és ismét becsavarom a sütőpapírba. Néhány órára hűtőbe teszem a finomságot, hogy szilárduljon meg, és álljon össze egy kicsit. Szeletelés előtt megszórhatom még porcukorral, mert az egy különleges ízhatást kölcsönöz az egésznek.




Aki Istentől született, nem vétkezik

"Tudjuk, hogy aki Istentől született nem vétkezik, sőt aki Istentől született, az vigyáz magára, és a gonosz meg sem érinti. Tudjuk, hogy Istentől vagyunk, és az egész világ a gonosz hatalmában van. De tudjuk, hogy eljött az Isten fia, és képességet adott nekünk arra, hogy felismerjük az Igazat, és ezért vagyunk az Igazban, az ő Fiában, a Jézus Krisztusban. Ő az igaz Isten és az örök élet."
János első levele 5; 18- 20
2012 Debrecen Marica kertjéban

2013. január 20., vasárnap

Sakk szelet

Hajni fantasztikus doktori védését követő fogadáson kóstoltam meg ezt a nagyon finom és mutatós süteményt. Ez azt jelenti, hogy Hajni nemcsak a számvitel rejtélyes titkaiban jártas, hanem a konyhaművészetekben is jeleskedik.
Köszönöm a receptet!
Az az igazság, hogy annak idején én is készítettem hasonlót sima piskótából, és csokimázzal vontam be. Ez viszont sokkal finomabb és látványosabb a karamellkrém és az ostyaburkolat miatt.
Hozzávalók a sárga laphoz:
- 1 csésze tej
- 4 tojás
- 2 nagyon szűk csésze cukor (az eredeti receptben 2 csésze szerepel)
- 1 szűk csésze olaj
- 4 csésze liszt
- 1 kk sütőpor
A barna lap ugyanúgy készül mint a sárga, tehát a sárga lap hozzávalóit megduplázzuk, azzal a különbséggel, hogy 3/4 csészényi lisztet kicserélek 3/4 csészényi kakaóval.

Karamell krémhez:
- 40 dkg cukor
- 6 dl + 1 dl tej
- 2 csomag karamellás pudingpor
- 25 dkg Rama margarin

További hozzávalók:
- sárgabarack lekvár a kenéshez
- egy nagy csomag ostyalap (A4-es nagyságú, 5 db)

Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral, tejjel, olajjal habosra keverem. Hozzáadom a lisztet, sütőport és a tojások habját.
Vajazott sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 180- 200 fokon készre sütöm.
Közben elkészítem a barna tésztát is, a fent említett különbséggel.
Azt is megsütöm külön.
Amíg hűl, 40 dkg cukrot karamellizálok. Amikor elolvad, felengedem 6 dl tejjel, és így addig forralom, amíg a karamellizált cukor teljesen feloldódik.
2 csomag karamelles pudingport elkeverek 1 dl tejjel, és a karamellhez öntöm. Figyelem! Nagyon gyorsan besűrűsödik. Beledobok egy csomag margarint, és forrón elkeverem benne.

A kihűlt lapokat hosszában 10- 10 egyenlő csíkra vágom.
Az ostyalapokat egyenként nedves konyharuhára helyezem, és megkenem a forró karamellkrémmel.
Az ostyalap nagykockás felével legyen kifelé. Mindegyik lapra 2 sárga és 2 barna csík kerül. Ezeket párosával összeragasztom lekvárral, és az ostyalap egyik szélére helyezem. A nedves konyharuhával segítek föltekerni szorosan. Ha kiszárad az ostyalap, akkor lehet jól szeletelni.

1 csésze= 2 dl
A tepsi mérete 28X 38 cm ( ha 2- 2 cm- rel nagyobb tepsid van, az sem baj, mert akkor nem lesznek túl nagyok a kockák)



Szabadulás

"Jézus önmagát áldozta fel a mi bűneinkért, hogy kiszabadítson bennünket ennek a mostani világnak a gonoszságából. Ez a mi Atyánk, az Isten akarata volt. Övé a dicsőség mindörökké. Ámen."
Galatákhoz írott levél 1; 4-5
2004 Bécs- Shönbrunn

2013. január 3., csütörtök

Téli töltött tojás 3

Szilveszterre készültek a kis hóemberkék, hogy legyen valami télies hangulata is az ünnepnek. Kint ugyanis nem volt hó. Idén nem csináltam nagy ügyet a Szilveszterből. Néhány majonézes saláta, fasírtkák, töltött tojás, virslis falatkák, sütemények, gyümisaláta. Talán ennyi volt. Elég is volt bőven. Andris Tamással Szerbiában szilvesztereztek, Márknál vendégek voltak. Éjfélkor a szomszédok felköszöntöttük egymást. Ez egy kedves régi jó szokás nálunk a házban. Lajos tüzijátékozott az iskola udvarán, amit mi csak az ablakból néztünk. Lusta voltam felöltözni és lemenni. Ezúttal kívánok minden kedves olvasómnak nagyon boldog 2013- as évet! Hozzátok ki a legjobbat belőle!!!!!!
Hozzávalók:
- 8- 10 tojás attól függően, hogy hány személy részére készül
- 8- 10 dkg libamáj pástétom
- 1-2 ek tejföl
- 1 tk mustár
- só, bors
- 1- 2 ek citromlé ízlés szerint
- majonéz+ tejföl+ só, bors

Elkészítése:
A tojásokat alaposan megmosom, majd keményre főzöm. Ha kész, hideg vízzel nyakon öntöm, és várok néhány percet, míg kihűlnek. Eltávolítom a héját, levágom a kevésbé csúcsos végét. Egy kis tálkába kikaparom a sárgáját. Hozzáadom a májkrémet, a tejfölt, a mustárt, sót, borsot, kevés citromlevet. Egy villával összenyomkodom, majd elkeverem. Megtöltöm vele a tojások nagyobbik felét. A majonézbe keverek még kevés tejfölt, sózom, borsózom. A tányér alján elsimítom, ebbe kerülnek a kis hóemberkék.
A tojásoknak a kisebbik felét is megtöltöm a krémmel, majd egy másik tányérra helyezem. Ezek már nem annyira szépek.
A fejeket főtt krumpliból készítem. Szemet, gombot borsból. A kalap főtt sárgarépából készül. Az egész emberkét egy fogpiszkálóval állítom össze, hogy szét ne csússzon.
A dekoráció lehet bármilyen, alkalomtól, kedvtől, ízléstől függően.

Az Írás célja

"Mert amit korábban megírtak, a mi tanításunkra írták meg, hogy az Írásokból türelmet és vígasztalást merítve reménykedjünk."
Róma 15; 4
2008 Marosvásárhely