2012. december 27., csütörtök

Mézeskalács 3

Ez a harmadik féle mézeskalács receptem, amit felteszek. Viszont először gyártottam szalvétagyűrűt, kis mécsest és szalvétatartót. Ajándékba szántam Zsuzsának. Sajnos nem a kézügyességemről vagyok híres, így nem valószínű, hogy gyakran próbálkozok vele. Nekem még a pálcikaember megrajzolása is komoly kihívást jelent.
Mentségemre szolgáljon, hogy hatalmas szeretettel és lelkesedéssel készítettem. Szinte láttam lelki szemeimmel az örömét.
Hozzávalók:
- 65 dkg liszt
- 10 ek méz
- 1,5 tk szódabikarbóna
- 2- 3 evőkanál tejföl
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 10 ek cukor
- 3 egész tojás és egynek a sárgája
- mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítése:
A szódabikarbónát a mézzel felforralom, majd hozzáadom a többi komponenst. Elkeverem, de nem viszem túlzásba a kevergetést. Majd beteszem a hűtőbe néhány órára, de az sem baj, ha fél- egy napra otthagyom. Annál könnyebb majd dolgozni vele.
Lisztezett deszkán kb 5- 6 mm vastagságúra kinyújtom a tésztát, majd kb 2 cm széles csíkokat vágok belőle. Vettem 12 db rolád sütőt, amelynek a szélesebb felén kb 2 cm az átmérője. Megkenegettem olajjal, majd erre tekertem rá a kis csíkocskáimat. A találkozásnál óvatosan összeragasztottam, a felesleget levágtam belőle.  Szépen egymás mellé, de nem túl közel leraktam a sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben kb 180 fokon halvány barnára sütöttem. Ez nálam hozzávetőleg 10 percet jelent. Azt javaslom, hogy közben figyeljétek, mert nem minden sütő egyforma. Ha túl sötét színű lesz, keserűvé válik, és ebből kifolyólag ehetetlen, kemény lesz.
A díszítést részben boltban vásárolt dekorkészlettel. részben pedig általam készített cukormázzal cifráztam. Az írókához 1 tojásfehérje, 1 teáskanál citromlé (vagy ecet), és 20- 25 dkg porcukor szükséges. Ezt kikeverem, és dekorfecskendőbe teszem.
A szalvétatartót két fogpiszkáló segítségével. és némi cukormáz segítségével rögzítem a talpához.


Isten fiai

"Akiket pedig Isten lelke vezérel, azok Isten fiai."
Róma 8; 14
2007 Palócföld

2012. december 17., hétfő

Mézeskalács 2

Már az ezévi mézeskalács adagomat is megsütöttem, azonban ez még a tavalyi. Így akartam egyesíteni a családot előző Karácsonykor. Mindenkinek volt egy névreszóló kalácskája, amelyek egy helyen közösen le lettek fényképezve ("együtt a család"). Majd a Szabolcsét, Inezét, Milánét egyéb finomságokkal elküldtem Írországba. Sajnálom, hogy a készítéskori lelkiállapotomat nem igazán tudom leírni. Betettem egy kis hangulatos zenét, és eszembe jutott minden szép és jó az életemből.
Úgy készültem, mintha valódi nagy családi találkozó előtt állnék. Szerintem az ünnepben a készülődés öröme az, ami igazán szép, és ami megmarad emlékeinkben életünk végéig.
Az idei mézeskalács figuráimat egy későbbi időpontban teszem fel. Még csak annyit, hogy ez más recept alapján készült, mint a tavalyelőtti. Ajánlom azt is megnézni, ha ki akarjátok próbálni.





 

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 30 dkg méz (a vegyes virágméz a legjobb erre a célra)
- 20 dkg barnacukor (porcukor)
- 1 ek. szódabikarbóna
- 12 dkg vaj
- 2 egész tojás+ 2 sárgája
- 3/4 teáskanál fahéj
- 1/2 mokkáskanál szegfűszeg
Mézeskalács fűszerkeverékkel lehet pótolni.
- 1-2 ek tejföl szükség szerint

Elkészítése:
A mézet megmelegítem egy kicsit a szódabikarbónával együtt , majd belekeverem a többi hozzávalót. Nem kell megijedni, ha ragacsos a tészta. Néhány órára beteszem a hűtőbe, hogy álljon össze a massza, lehessen vele dolgozni. Ekkor már nem ragad.
Ezután egy kevés lisztet szórok alá, kinyújtom 3-5 mm vastagságúra, és a formákkal kiszaggatom.
A sütőpapírt vékonyan megkenem olajjal, erre teszem a kis nyers kalácskákat. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm. Szándékosan nem írom le, hogy mennyi idő alatt, mert ahány sütő annyi féle. A lényeg az, hogy nem szabad hagyni megbarnulni mert akkor soha nem puhul meg, és kesernyés, élvezhetetlen lesz a íze. Szerintem kb. 10 percnél tovább nem szabad sütni ahhoz, hogy szép puha, világos színű legyen.
A dekorálást többféleképpen lehet csinálni. Én egy tojás fehérjéből, 25 dkg cukorból, és 1,5 ek citromléből készítettem egy cukormázt, amit a megfelelő dekor felszereléssel könnyedén felvittem a már kihűlt formákra. Volt, amikor egy kis fogpiszkáló segítségével rajzolgattam. Cukor gyöngyöcskéket is használtam néhol.
Gondolom, mindenki tudja, hogy ílymódon elég sokáig eláll. Zárható tetejű fémdozban, üvegben hosszú ideig megőrzi az aromáját.



Életünk célja

"Hiszen minket Isten a saját kezével alkotott; arra teremtett bennünket a Krisztus Jézusban, hogy jó dolgokat vigyünk véghez. Ezeket a dolgokat Isten már előre elkészítette, hogy ez legyen az élet útja számunkra."
Efézusiakhoz írott levél 1; 10
2004 Bécs- Shönbrunni kastély állatkertje


2012. december 10., hétfő

Almás püspökkenyér

Hol így hol úgy, de minden évben megünnepeljük az egyetemen a Mikulás napot kollégáimmal. Régebben neveket húztunk, és a kihúzott nevű kollégánkat ajándékoztuk meg, aztán Péter kitalálta, hogy ne ajándékozzunk, hanem hozzunk egy csokiszökőkutat meg mindenféle aszalt gyümölcsöt, és eszegessünk iszogassunk. Idén úgy döntöttünk, hogy mindenféle finomsággal lepjük meg egymást, aztán beszélgetünk egy jót miközben elfogyasztjuk a jó sok különlegességet.
Egyik finomabb volt mint a másik. Volt ott puding, gyümölcssaláta, magvak. Edit sajtos pogácsát sütött, Zsóka ezt a finom almás püspökkenyeret, Zsuzsa magvakból kekszet, amit hamarosan szintén elkészítek, én karamellás krémest......... Hadd ne soroljam.
Nos, gyorsan elkértem Zsókától a receptet, és hét végére meg is csináltam. Újítani akartam azzal, hogy a fele liszt helyett réteslisztet teszek bele. Szemüveg nélkül nem láttam, és grízt szórtam bele. Meg is ijedtem, amikor észrevettem, de addigra már ki is sült. Szerencsére nagyon fincsi lett. Pillanatok alatt elfogyott, bár Zsóka azt mondta, hogy sokáig eláll frissen. Hát nálunk nem lehet tartalékolni.
Hozzávalók:
- 50 dkg hámozott reszelt alma
- 15 dkg cukor
- 30 dkg liszt (fele lehet gríz vagy zabpehely)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor (ezt valahogyan csökkenteni szeretném)
- 1 tojás
- 2 kávéskanál fahéj
- jó bőven aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt vörösáfonya, mazsola, dió

Elkészítése:
Az egészet egy tálba belerakom, és jól összekeverem. 2 db vajazott őzgerincben 180- 200 fokon alsó- felső légkeveréssel megsütöm. (előmelegített sütőben)

Valakit szolgálnod kell


„Valakit szolgálnod kell. Igen, talán az ördögöt, talán az Urat, de valakit szolgálnod kell!” Bob Dylan
2008 Velence

2012. december 5., szerda

Mikulás sütemény

Ma délután kicsit eszembe jutottak a régi szép idők, amikor még mindhárom gyerek itthon volt. A legkisebbnek kellett mindig észrevennie, hogy megjött a Mikulás......aztán rohant mindenki nézni, hogy mit kapott a cipőjébe. Már csak ketten maradtak itthon, és a lázas izgalom is alábbhagyott......
Azért eljátszottuk ismét a régi színjátékot majdnem úgy mint régen.....majd ettünk és ittunk.....kicsit beszélgettünk, és megnéztünk együtt egy filmet.
Hatalmas ajándék, hogy együtt lehetünk!!! Köszönjük Istenem!

Hozzávalók:
- 2 egész tojás
- 10 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 10 dkg olvasztott csoki
- 1 ek holland kakaópor (cukor nélküli)
- 5 ek barna cukor
- 10 dkg liszt
- 1 kk sütőpor
- 1 tábla 10 dkg- os keserű csokoládé darabokra törve
- 15 dkg marcipán
- eper

Elkészítése:
Minden hozzávalót jól összekeverek egy tálban. Muffinsütűbe adagolom a kész kompozíciót. Előmelegített sütőben 200 fokon néhány perc alatt készre sütöm.  A darabos csoki a meleg hatására krémessé válik a muffin belsejében.
Ha kihűlt egy kicsit, marcipánból kis "prémet" sodrok a mikulás sapkájához. Belehelyezek egy szem epret, majd a csúcsos felére egy pötty marcipánt helyezek bojt helyett.
Egyébként bármilyen csokis muffin megfelel erre a célra, marcipán helyett pedig tejszínhab is kiváló.

Semmi felől ne aggódjatok

Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt;és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban."
Fil. 4; 6- 7
Salzburg 2010