2012. november 30., péntek

Tojáspástétom

Sokkal finomabb, mint a felvágottak. Fincsi reggeli vagy vacsora Andrisnak. Márknak nem nyerte el teljesen a tetszését.
 Hozzávalók:

- 5 db főtt tojás
- 1 kk mustár
- 2 púpos ek tejföl
-1/2 reszelt lilahagyma
- só, bors

Elkészítése:
A főtt tojásokat a legkisebb lyukú reszelőn lereszelem, a hagymát szintén. Hozzákeverem a mustárt, a tejfölt, a sót, borsot, és már lehet is enni finom barna kenyérrel vagy pirítóssal, de a fehér kenyér is megteszi.

2012. november 23., péntek

Krumplis pogácsa/ Béla féle

Mi sem finomabb egy ilyen sötét, szomorkás késő őszi délutánon, mint egy illatos, meleg krumplis pogácsa.
A recept Mihalec Bélától van. Az általa készített pogácsa utánozhatatlan.De azért ennek is volt sikere:-)

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 30 dkg teljes kiőrléső liszt
- 1 kg krumpli
- 1 nagy doboz tejföl+ a kenegetéshez
- 4- 5 tk só
- 1 dl cukros tejben 3 csomag instant élesztő vagy 2 csomag friss élesztő
- 1 db tojás (el is maradhat)
- ha nagyon száraz, langyos vizet lehet még hozzágyúrni

Elkészítése:
A krumplit megmosom, megfőzöm héjában, majd megpucolom és lereszelem. Hozzáadom a lisztet, a megfuttatott élesztőt, tejfölt, sót, tojást, és jól összegyúrom. Kinyújtom, megkenem tejföllel, és összehajtogatom négybe. Ezt a műveletet megismétlem még egyszer, hogy szép leveles legyen a pogácsám. Utoljára kb 2- 2, 1/2 cm vastagságúra nyújtom, és pogácsaszaggatóval nagyobbacska darabokat szaggatok ki belőle. Megkenem tojássárgájával, és ízlés szerint köménymaggal, szezámmaggal, napraforgó maggal megszórom. Így kiszaggatva kelesztem egy kicsit, majd 200 fokon aranybarnára sütöm.
"Mert ami megismerhető az Istenből, az nyilvánvaló előttünk, mivel Isten nyilvánvalóvá tette számunkra. Ami ugyanis nem látható belőle; az ő örök hatalma és istensége, az a világ teremtésétől fogva alkotásainak értelmes vizsgálata révén meglátható.Ennélfogva nincs mentségük, hiszen megismerték Istent, mégsem dicsőítették vagy áldották Istenként, hanem hiábavalóságokra jutottak gondolkodásukban, és értetlen szívük elsötétedett."
Róma 1; 19- 21
2010 Pula

2012. november 13., kedd

Szilvás- mandulás pite

Andi konyhájából vettem a receptet. Nagyon guszta látszatra is meg hát ízre is. Amikor kisült épp itt volt Emese, és kapóra jött, hogy lemeózzuk. Úgy tűnt, hogy ízlett neki is. Tudom, hogy most már nem lehet szilvát kapni, de a mirelit is megteszi.

Hozzávalók:
- 37,5 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 22,5 dkg vaj vagy margarin
- 3 db tojás                                                                                                                                                    - 2 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 70- 80 dkg szilva
- 10 dkg vágott mandula
- 1, 5 tk fahéj

Elkészítése:
A margarint a cukorral elkeverem gépi habverővel, majd egyesével hozzáadom a tojásokat. Folyamatos keverés mellett lassan hozzáadom a tejet is. A lisztet elkeverem a sütőporral, és belekeverem a masszába 1 mk. fahéjjal együtt. Egy nagy tepsit kivajazok, és elsimítom benne a masszát. A tetejét szorosan kirakom vágott szilvával, megszórom vékonyan fahéjjal és nagyon kevés cukorral. Rászórom a vágott mandulát is, majd 180 fokon kb 25 perc alatt készre sütöm.
Tálaláskor porcukorral meghintem.

Van remény! Jézus jön!


„Amint távozása közben feszülten néztek az ég felé, íme, két férfi állt meg mellettük fehér ruhában, és ezt mondta: "Galileai férfiak, miért álltok itt az ég felé nézve? Ez a Jézus, aki felvitetett tőletek a mennybe, úgy jön el, ahogyan láttátok őt felmenni a mennybe."
Apostolok Cselekedetei 1:10-11

2012 Csopak

2012. november 3., szombat

Milán grillázsos szülinapi tortája

Sajnálom, hogy az utóbbi időben minden kicsit késve kerül fel a blogomra. Egyetlen unokámnak, Milánnak szeptember 7- én volt az 1 éves szülinapja. Akkor sem lehettünk együtt, de augusztusban megünnepeltük a Szabolcséval és az Iniével együtt.
Nagyon hiányzik a drága picikém! Szeretném gyakrabban magamhoz ölelni, tanítgatni, játszani vele. Szerencsére skypeon elég gyakran látom, na de hát az mégsem az igazi. :-(
Légy nagyon boldog kisfiú Milán!!!!!
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 8 ek porcukor
- 5 ek liszt
- 4 ek darált dió
- csipet só
- 1/2 csomag sütőpor

Krémhez:
- 4 dl tej
- 2 dl tejszín
- 3 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás sárgája
- 20 dkg cukor
- 8 ek liszt
- 20 dkg vaj vagy Rama margarin
- grillázs

Grillázshoz:
- 15 dkg cukor
- 15 dkg dió
- kevés olaj

Elkészítése:
Először is elkészítem a grillázst.
A cukrot elkezdem karamellizálni, majd, ha elnyerte a megfelelő állagot, és színt, gyorsan belekeverem a durvára darált diót. Olajozott deszkára öntöm, és megvárom, míg megdermed. Ha teljesen kihűlt, összetördelem, és mozsárban megtöröm. 
A diós piskótához a tojások sárgáját a cukorral kikeverem, a fehérjéket csipet sóval felverem kemény habbá, majd hozzászitálom a lisztet, sütőport, porcukrot. Óvatosan belekeverem a darált diót, és vajazott, lisztezett tortaformában kisütöm. Ha kihűlt kétszer elvágom középen, így három lapom lesz belőle, és megkenem az alábbi krémmel.
A tejszínt és a tejet a vaníliás cukorral felteszem főni. Langyosra hűtöm. A 4 tojás sárgáját a cukorral és a liszttel csomómentesre keverem. Hozzákeverem a langyosra hűlt tejet, és kis lángon besűrítem. Ha kihűlt, hozzáadom a habosra kavart vajat, és a grillázs egy részét. Ezzel kenem meg a lapokat, és vonom be a tortát kívülről. A tetejét és az oldalait megszórom grillázzsal, és tetszés szerint díszítem. Én áfonyával tettem ez alkalommal.

Az új ember felöltözése

"Minden keserűség, indulat, harag, kiabálás és istenkáromlás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban."
2012 Görög falu