2012. szeptember 28., péntek

Csirkehús pástétom

Marica atom fincsi pástétomja. Valahányszor elkészítem, nagy szeretettel gondolok rá és azokra a napokra, amikor gondoskodó szerető szárnyai alá gyűjti a nagy családot, és együtt lehetünk mindannyian. Köszönet érte Marica!!!!!!
Nagyon kedvelem a kreatív ételeit. A művészi hajlamai a konyhában is megnyilvánulnak. Ételei szinte minden érzékszervünkre egyforma erővel hatnak. Illatuk, szépségük, ízük................mind, mind megérne egy mesét. Mindez olyan környezetben, amelyiknek minden kis négyzetcentimétere az ő keze munkáját dicséri.
 Hozzávalók:

- 2 db hagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 60 dkg csirkemellfilé
- 3 db főtt tojás
- borsikafű
- köménymag
- tejföl
- majonéz
- mustár
-só, bors, pirospaprika

Elkészítése:
A hagymát apróra vágom, és olajon megdinsztelem, hozzáadom az apróra vágott paprikát, kockára vágott húst. Sózom, borsózom, és csirkepörkölet készítek belőle. Az apróra vágott paradicsomot is beledobom, és további fűszereket: borsikafüvet, őrölt köményt, pirospaprikát adok hozzá.
Ha kész, összeturmixolom 3 db főtt tojással és tejföllel ízlés szerinti mennyiségben. Pici majonéz és mustár is sokat segít a pástétom minőségén.


Dicsőséges átváltozás

" Mi pedig, miközben fedetlen arccal, mint egy tükörben szemléljük az ÚR dicsőségét mindnyájan, ugyanarra a képre formálódunk át az ÚR lelke által dicsőségről dicsőségre."
2 Korintus 3; 18
2012. Tihany

2012. szeptember 23., vasárnap

Mákos- köményes és sajtos kiflik

Ez az a fajta kifli, amit nem érdemes előre megsütni, mert frissen a legfinomabb. Olyant lehet csinálni, hogy este összeállítom,megkelesztem, majd reggelig a nyers tésztát egy zacskóba teszem és a hűtőben tárolom. Reggel csak kinyújtom, megkenegetem és sütöm. Mire felébred a család, már illatozik is a friss meleg péksütemény.
- 1 kg liszt
- 6 dl tej+ szükség szerint lehet még pótolni 1- 2 dl- vel
- 2 dl olaj
- 2 kocka élesztő
- 1 ek+ 1 tk só
- 1 teáskanál cukor
- pici margarin a tekeréshez
- 1 tojás a kenegetéshez
- magvak

Elkészítése:
A tejet meglangyosítom, teszek bele egy teáskanál cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Megfuttatom egy kicsit ily módon. A lisztet egy nagyobb tálba beleszitálom. Hozzáadom az olajat, a sót és a megfuttatott élesztőt a tejjel. Jól összedolgozom, majd egy konyharuhával letakarva langyos helyen szépen megkelesztem. A megkelt tésztát 5 egyenlő részre osztom. Mindegyiket kör alakúra nyújtom ki, majd 16 cikket vágok belőle. Így összesen 80 db kiflicskét tudok készíteni belőle.
A körcikkek íves végére egy körömnyi nagyságú vajat vagy margarint teszek, majd elkezdem feltekerni a csúcsa fele. Vajazott sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, és még kelesztem 20- 30 percig. Megkenem egész felvert tojással, és megszórom tetszés szerint magvakkal.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb 30 perc alatt szépen megsül. Két nagy tepsivel lesz belőle.

Sok sok családösszetartó közösen elfogyasztott finomságokból álló étkezést kívánok minden kedves olvasónak!!!

Isten örök beszéde

" Megszáradt a fű, elhullt a virág; de Istenünk beszéde mindörökre megmarad."
Ézsaiás könyve 40; 8
2012. Tihany

2012. szeptember 17., hétfő

Árpakása aszalt vörösáfonyával

Reggelire nem is tudok jobbat elképzelni, mint az árpakását aszalt gyümölcsökkel.
Gazdag nyomelemekben, kálium, kálcium, magnézium, foszfor, ami kétszer olyan mennyiségben található benne, mint például a barnarizsben. A normális szív és agyműködéshez elengedhetetlen.
Bátran ajánlom édesszájú gyerekeknek, akik nem hajlandóak semmi egészséges reggeli enni. Ez egyfajta tápláló, laktató csemege- reggeli.
Természetesen felnőttek számára is ideális ezzel kezdeni a napot.
Hozzávalók kb 2 adaghoz:
- 1 bögrényi árpagyöngye (kb 10 dkg)
- 1 liter víz
- 2 ek méz (hanyagolható)
- késhegy só
- aszalt vörösáfonya, mazsola, vagy bármilyen aszalt gyümölcs ízlés szerinti mennyiségben

Elkészítése:
Az árpagyöngyét megmosom, és felteszem 1 liter vízben főni. A vizet sózom, de nagyon picit.
Ha felforr, leveszem a lángot takarékra, és kb egy órán keresztül fedő alatt párolom.
Ha kész, hozzákeverem az aszalt vörösáfonyát, az extra nagyszemű mazsolát, és szükség esetén a mézet.


Szeretlek...

"Aki befogadja parancsolataimat, és megtartja azokat, az szeret engem, aki pedig szeret engem, azt szeretni fogja az én Atyám; én is szeretni fogom őt, és kijelentem neki magamat."
János evangéliuma 14: 21

2012. szeptember 10., hétfő

Mákos- diós- kakaós

Kár, hogy a sok munka eredménye az, hogy pillanatok alatt elfogy. Nem bánnám, ha hosszabb ideig élvezhetnénk munkám gyümölcsét.
Hozzávalók:
- 3 kis pohár tejföl
- 3 egész tojás
- 15 ek cukor
- 5 ek dió
- 5 ek mák
- 2 ek kakaó
- 3 kk szódabikarbóna

Hozzávalók a krémhez:
- 1 l tej
- 9 ek gríz
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg margarin

Mázhoz:
- 1 csomag Dr. Oetker folyékony étcsoki

Elkészítése:
Az első laphoz kikeverek 1 pohár tejfölt, 1 egész tojást, 5 ek cukrot. Hozzáadok 5 ek lisztet, 5 ek diót,  1 kk szódabikarbónát. Egy nagyobbacska tepsit kibélelek sütőpapírral, megkenem vajjal,beleöntöm és elsimítom a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon pár perc alatt megsütöm.
A második lap esetében ugyanúgy járok el, csak a darált dió helyett 5 ek darált mákot keverek a masszába.
A harmadik laphoz pedig a mák helyett 2 ek kakaót keverek bele.
A krémhez 1 liter tejben megfőzök 9 ek grízt. Amíg kihűl kikeverem a margarint a cukorral és a vaníliás cukorral, majd összevegyítem a kétféle masszát.
A kihűlt lapokat megkenem a krémmel. Legalulra kerül a mákos, középre a kakaós majd legfelül a diós.
A tetejét csokimázzal vonom be. Melegvízbe  mártogatott késsel szeletelem. Sajnos így is megrepedt néhol a csoki.

Boldogmondás

" Boldogok a békességre igyekvők, mert ők Isten fiainak mondatnak."
Máté 5; 9
2012 Tihany