2012. július 29., vasárnap

Pudingos almás

A receptet Viki egyszerű konyhájából vettem, mert nagyon gusztának tűnt. Nem csalódtam benne. Különleges az állaga, és az íze sem hasonlít a hagyományos almás pite ízére.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 3 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 ek olvasztott méz
- 1 egész tojás
- szalalkáli tejben feloldva

Töltelékhez:
- 1 kg alma
- 7 dl víz
- 30 dkg cukor
- 4 csomag főzős vanília ízű pudingpor
- 4 dl víz

Elkészítése:
A lisztet, vajat cukrot, mézet, tojást, szalalkálit összegyúrom, hűtőbe teszem fél órára.
Az almát meghámozom, kockára vágom, 7 dl vízben 30 dkg cukorral kompótot főzök belőle 1- 2 perc alatt. 4 csomag pudingot elkeverek 4 dl hideg vízzel és a forró almakompóthoz adom. Rövid időn belül leveszem a lángról, és hagyom langyosra hűlni.
Amíg kihűl a töltelék, a tésztát két részre osztom, és a tepsi tetején két vékony lapot sütök belőle. Érdemes bevajazott sütőpapíron sütni. Sütési idő 4- 5 perc/ lap. Nem lesz valami gyönyörű látvány. Ráadásul a tészta kemény lesz. Az egyik lapra ráhalmozom  a pudingos almát, majd befedem a másik lappal. A langyos töltelék hatására varázslat történik színben és állagban. A lapok megpuhulnak és szép színük lesz.Fahéjas porcukorral megszórva kínálom.
A szép szeletelés elengedhetetlen feltétele, hogy teljesen hűljön ki a tészta.

Az örök élet a Fiúban van

Isten örök életet adott nekünk- és az élet Isten Fiában van. Ebből következik, hogy akiben él a Fiú, annak örök élete van. De akiben nem él az Isten Fia, annak nincs örök élete.
1 János 5;11-12
2008 Róma, Trevi- kút

2012. július 23., hétfő

Joghurtos- barackos piskóta

Csak ne szeretnénk ennyire a süteményeket!! A mérleggel sem lenne annyi bajom.
Hozzávalók:
- 1 nagy pohár joghurt
- 1 nagy joghurtos pohárnyi cukor
- 2 nagy joghurtos pohárnyi liszt
- 1/2 nagy joghurtos pohárnyi olaj
- 1 tojás
- só
- 1/2 csomag sütőpor
- 20- 30 dkg sárgabarack vagy őszibarack (lehet befőtt is)

Elkészítése:
Hihetetlen egyszerű elkészíteni. Mindent összekeverek egy mélyebb tálban, majd beleöntöm a tepsibe. Ki sem kell vajazni, hiszen a tésztában lévő olaj elegendő ahhoz, hogy ne ragadjon le.
A tetejét megszórom darabolt barackkal, és máris mehet a sütőbe. Kb 25 perc alatt 200 fokon gyönyörűen megsül.
Könnyed- finom igazi nyári sütemény.

Imádkozz a testvéredért

Nektek már most örök életetek van! Ezért teljes bizalommal fordulhatunk Istenhez: ha az ő akarata szerint kérünk valamit, biztos, hogy meghallgat bennünket. Ha pedig biztosak vagyunk benne, hogy meghallgat, bármit is kérünk tőle, akkor azt is tudjuk, hogy amit kértünk, azt meg is adta.
1 János 5;13- 15
2008 Piza

2012. július 16., hétfő

Krumplis pogácsa

Béla készítette az eredeti krumplis pogit közös ebédre. Hatalmas sikert aratott vele. Tudtam már akkor, hogy kipróbálom én is.
Nagyon fincsi lett, de a Béláét nem lehet űberelni.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 tojás
- 1 kg krumpli
- 2 doboz tejföl
- 2 dl olaj
- 5 tk só
- 2 db élesztő vagy 3 csomag instant élesztő

Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzöm, majd megpucolom és lereszelem. Az élesztőt egy kis langyos cukros tejben megfuttatom.  Összegyúrom a hozzávalókat. A tésztába csak egy doboz tejfölt teszek. Langyos vízzel lágyítom, ha szükséges.
Kinyújtom, megkenem tejföllel, majd összehajtom úgy, hogy először alulról felfele, majd fentről lefele, illetve jobbról balra és balról jobbra. Ismét kinyújtom és megismétlem ezt a procedúrát. A legvégén kb 1,5- 2 cm magas korongokat szaggatok ki belőle. Tepsibe helyezem, megkenem egész tojással a tetejét, és megszórom szezámmaggal és köménymaggal. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten készre sütöm pár perc alatt.
Melegen a legfinomabb, de mindenképpen aznap, amikor kisül. Legalábbis nekem.

Isten régi- új parancsa

Aki azt mondja, hogy a világosságban él, mégis gyűlöli a testvérét, az valójában még mindig a sötétségben van. Aki Isten szeretetével szereti a testvérét, az megmarad a világosságban, és semmi sincs benne, ami miatt rosszat tenne. De aki gyűlöli testvérét, az a sötétségben van. A sötétségben él, és nem tudja, hová megy, mert a sötétség megvakította.
1 János 2; 9- 11
2010 Pula

2012. július 10., kedd

Kávés- grillázsos sütemény

"A változatosság gyönyörködtet" mondja Cicero. Ez a mondás hatványozottan is igaz a sütemények esetében.
Sokszor elgondolkozom, hogy valójában szinte azonos alapanyagokból ezerféle finomságot hozhat ki az ember egy kis fantázia segítségével. Érdemes kísérletezni, olyan ízhatásokat komponálni, amitől kicsit boldogabbá lesz az ember.
Nem is tudom, kell-e különösebb reklám a kávé és karamelles grillázs bársonyosan simogató ízvilágának? Úgy gondolom nem él olyan ember a földön, aki ne rajongana érte.
Bubi megkért, hogy süssek valami finomat, hogy megkínálhassa a kollégáit névnapja alkalmából.
Eldöntöttem, hogy a dió, a kávé, a karamell és a csoki nem hiányozhat belőle. Nos, valamilyen formában mindegyik komponens megtalálható a sütikben.
Egyetlen szépséghibája van csak a sütikémnek, éspedig az, hogy kissé időigényes. Sebaj, ezen is tudok segíteni. Beteszek valami nagyon jó zenét, és belevetem magam az alkotásba.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 8 ek víz
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg liszt
- 1,5 ek kakaó
- 25 dkg cukor
- 5 dkg dióbél
- fél citromnak a leve

Hozzávalók a krémhez:
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 35 dkg cukor
- 1 dl tej
- 2 ek tej
- 2 tk instant kávé
- 1 tojás

Hozzávalók a grillázshoz:
- 12 dkg cukor
- 12 dkg dió

Elkészítése:
A 4 tojásnak a sárgáját a 15 dkg cukorral kikavarom géppel. Hozzáadok 4 ek hideg vizet fokozatosan, és a citrom levében feloldott sütőport. Külön edényben felverem a 4 tojás fehérjét, közben hozzáadom a maradék cukrot és verem tovább, amíg kemény habot nyerek. A habba beleszitálom a lisztet, a kakaót, hozzáadom a darált diót, és szépen óvatosan összekeverem a két kompozíciót.
Egy nagy tepsit kibélelek sütőpapírral. Megkenem vajjal, és beleöntöm a masszát.
Előmelegített sütőben 200 fokon alsó- felső légkeveréssel kb 30 percig sütöm. Figyelni kell, mert minden sütő másként viselkedik.
A grillázshoz a cukrot megolvasztom,  és amikor már szép karamell színe van, beledobálom a gondosan megtisztított dióbeleket. Összekeverem, és leveszem a tűzről. Egy olajjal megkent vágódeszkán elsimítom, és hagyom kihűlni, majd mozsárban összetöröm. Mozsár hiányában, diódarálón ledarálom.
A krémhez a tejet, a cukrot és a tojást folytonos keverés mellett krémmé főzöm. Amikor kihűl, összevegyítem a habosra kavart lágy vajjal és a kávéval. Az instant kávét megdarálom egy kicsit mielőtt belekeverem a krémbe, ellenkező esetben nem tud szépen szétolvadni, szemcsés marad. Az is megoldás, ha egy- két kanál vízben feloldom. Adok hozzá még 10- 15 dkg grillázst is, ezzel is jól összekeverem.
Ha kihűlt a tészta, középen kettévágom, és megkenem a krém 60-70%- val. Ráfektetem a másik lapot, és megkenem a tetejét a maradék krémmel. Jól megszórom a grillázzsal ami maradt. Érdemes néhány órára a hűtőbe tenni, hogy kicsit összeérjenek az ízek, egyébként pillanatok alatt elfogy.

Isten mindent megadott nekünk

Az ő isteni hatalma mindennel megajándékozott bennünket, ami az élethez és Isten szolgálatához szükséges. Úgy kapjuk meg ezeket, hogy egyre jobban és jobban megismerjük őt, aki a saját dicsőségével és tetteivel hívott el bennünket. Ezek által igen nagy és értékes áldásokkal ajándékozott meg bennünket, ahogyan megígérte. Ezeket az áldásokat pedig azért adta, hogy saját isteni természetének részesei lehessünk, és a világban lévő romlottságtól elmenekülhessünk. A romlottság gyökere az olyan kívánság, amely gonosz dolgokra irányul.
Mivel ilyen nagy áldásokat kaptatok, teljes erővel törekedjetek arra, hogy a hitetek mellett fejlődjön ki bennetek a jóság, tudás, mértéktartás, türelem, istenfélő magatartás, a testvérek iránti kedvesség, és az isteni szeretet is. Ha mindezek a tulajdonságok megvannak, és egyre erősödnek bennetek, akkor segíteni fognak abban, hogy eredményesek és hatékonyak legyetek. Ugyanakkor elvezetnek benneteket Urunk, Jézus Krisztus teljes megismerésére is. Akiből viszont hiányoznak ezek a tulajdonságok, az olyan, mintha vak lenne, vagy rövidlátó, mert elfelejtette, hogy a régi bűneit Isten megbocsátotta.
Ezért testvéreim, még inkább törekedjetek arra, hogy megerősítsétek: Isten elhívott és kiválasztott benneteket. Mert ha ezt teszitek, nem fogtok megbotlani , vagy elesni soha, és nagyszerű fogadtatásban lesz részetek Urunk és Megmentőnk, Jézus Krisztus örökké tartó Királyságában.
Péter 1; 3- 11
 Plitvicei tavak

2012. július 5., csütörtök

Horthy diós

Ha pontosan követitek a leírást, akkor egy nagyon finom süteményt fogtok készíteni. Nem túl szép, mert nem erősségem a szép ételek készítése, de valami mennyei.................
Horthy Miklós az egyszerű ételek kedvelője volt. Rengeteg saját recept maradt fenn a felesége hagyatékából, akinek a recepteskönyvét nemrég árverezték el. 140 ezer forint volt a kikiáltási ár.

Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tej
- 3 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 csomag élesztő

Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 3 dkg jó minőségű kakaó
-  3 db tojásfehérje habbá verve
- 1 csipet só

Tetejére:
- 1 tojás sárgája 1 kk tejjel elkeverve

Locsoláshoz sütés vége előtt 5 perccel:
- 1/2 dl langyos cukros tej (én utolsó alkalommal nem locsoltam meg, és valami eszméletlen finom lett)

Elkészítése:
Az élesztőt egy kis cukros tejben megfuttatom, majd az összes hozzávalóval összegyúrom a tésztát.
1 óra hosszáig letakarva kelesztem. Közben felverem a tojások fehérjét egy csipet sóval. Megdarálom a diót, hozzáadom a kakaót, a porcukrot, és belekeverem a habba.
A tésztát két részre osztom, kinyújtom külön mindkettőt. Az egyiket megkenem a krém felével, szorosan feltekerem, mint egy roládot, és szeleteket vágok belőle, de nem egyforma vastagságút mindenhol, hanem kissé trapézosan.
A tejjel elkevert tojjássárgájával megkenem a tetejét és az ujjammal egy kicsit benyomom. 200 fokon pár perc alatt készresütöm.
Hihetetlen finom langyosan is, de kihűlve is mennyei.

Te is hazatalálsz

" Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem. Az én Atyám házában sok hajlék van; ha nem így volna, vajon mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek helyet készíteni a számotokra? És ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is."
János evangéliuma 14: 1- 3
2011 Dublin

2012. július 1., vasárnap

Hullámtorta- csokis

Ezt a receptet a Lilla főz című oldalról szemeltem ki magamnak, illetve Szabolcsnak első sorban.
Szabolcsnak a kedvenc tortája a csoki torta. Valami újat szerettem volna kreálni neki amíg itthon van, de sajnos nem kerülhetett sor rá, mert minden napra annyi finomság jutott, hogy egyszerűen ez kimaradt. Pedig a mascarponet is megvettem hozzá.
Nos, kicsit fájó szívvel fogjuk elfogyasztani. Legszívesebben odaszaladnék, és vinnék neki is egy szelettel belőle.
Ha ízlik, legközelebb amikor hazajönnek megsütöm. Remélem, Ininek is fog ízleni, sőt Milán is megkóstolhatja akkor már.

Hozzávalók:
- 4 egész tojás
- 12 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 14 dkg reszelt sárgarépa
- 1 kk sütőpor
- 3 dkg kakaó
- 4 dkg dió vagy mogyoró
- 2 csapott ek olaj

Krémhez:
- 15 dkg étcsoki
- 25- 30 dkg mascarpone
- 2,5 dl habtejszín
- 2 ek kakaó
- 2 ek porcukor

Elkészítése:
A cukrot a tojásokkal kikeverem, hozzáadom a sárgarépát, diót, lisztet, sütőport, olajat, kakaót. Vajazott kerek tortaformába öntöm, és előmelegített sütőben kb 190 fokon készre sütöm.
A krémhez a csokit megolvasztom gőz fölött, hozzáadom a porcukrot és a mascarponet, a kakaót és a felvert habtejszínt..
Ha kihűl a tészta, kettévágom, az egyik felét megkenem egy kevés savanykás meggy lekvárral. A meggyeket kihagyom belőle. Aztán megkenem a krém felével, befedem, majd a maradék krémet ráhalmozom a tetejére.
A tetejét is megkenem meggylekvárral mielőtt a krémet ráraknám.  Kanállal hullámokat formálok a krémből.

Az istenfélelem és a bölcsesség áldást hoz

" Fiam, ne felejtsd el tanításomat, és parancsaimat őrizze meg szíved, mert hosszú életet, magas életkort és jólétet szereznek azok neked!
A szeretet és a hűség ne hagyjon el téged: kösd azokat a nyakadba, írd fel a szíved táblájára! Így találsz kedvességre és jóindulatra Istennél és embereknél."
Példabeszédek 3; 1- 4
 Dublin 2011.