2012. február 28., kedd

Aszalt áfonyás marcipános desszert

Kiváló karácsonyi ajándék szívünkhöz közelálló személyeknek. Mérhetetlen jókedvvel és szeretettel készítettem. Betettem egy kis jó zenét, és dudorászva hozzáláttam a remekművemnek.
Bő két hónappal Karácsony után, és kb ugyannyival Húsvét előtt épp időszerű a recept közzététele.
Szerencsére, máskor is jól jön egy kis finomség, nemcsak a jeles ünnepnapokon.



Hozzávalók:
- 20 dkg marcipán
- 10- 15 dkg aszalt áfonya
- rum az áztatáshoz
- minőségi étcsokoládé

Elkészítése:
A csokoládét gőz fölött megolvasztom, majd a szilikon formákat félig megtöltöm vele. Erre jön egy kis marcipán réteg, amit a rumba áztatott aszalt áfonyával fedek be. Majd a legvégén színültig töltöm a megolvasztott csokival. A szilikon formákat egy éjszakára hűtőbe tettem. Másnap reggel gyönyörűen kipattintgattam belőle a gyönyörű kis bonbonjaimat.

Ne veszekedj ok nélkül

"Ne veszekedj soha ok nélkül senkivel, aki ellened semmi rosszat nem tett."
Péld 3;31
Dublin 2011

2012. február 23., csütörtök

Rántott zellerkarikák krumpli salátával

Nem hiszem, hogy a kedvenc ételem lesz a rántott zeller, bár sosem lehet tudni. Egyébként nagyon szeretem a rántott zöldségeket, de valahogy ez mégsem az igazi számomra. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy nem jó. Ha megkínálnak valahol vele, szívesen elfogadom, de jómagam nem biztos, hogy túl gyakran készítek belőle.
Hozzávalók:
- zeller
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
- só, bors, cukor, citromlé


Elkészítése:
A zellert kb 6 mm vastagságú karikákra vágom. Sós, enyhén cukros és enyhén citromleves vízben roppanósra főzöm néhány perc alatt. Hagyom kihűlni, majd papírkendővel leitatom a fölösleges folyadékot róla. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártogatom, és bő forró olajban aranysárgára sütöm.
A krumplisalátához a krumplit héjában megfőzöm, majd leöntöm róla a fövővizet. Meghámozom és kockára vágom.Ehhez a salátához adtam még egy szép egészséges póréhagymát, feldarabolva, egy egész kaliforniai paprikát, 3 db főtt tojást, majonézt, tejfölt ízlés szerint. Sóztam, borsóztam.

Isten országának hirdetése

"És lőn ezután, hogy ő jár vala városonként és falunként, prédikálván és hirdetvén az Isten országát, és vele a tizenkettő."
Lukács 8; 1
Howth 2011


2012. február 14., kedd

Tepsiben sült palacsinta meggyel

Az almás változata is fantasztikus, abba zabpelyhet is tettem. Ezt anélkül készítettem. Hihetetlen gyors, egyszerű és nagyszerű. Szabolcs neked ajánlom valamelyik variációt, hogy készítsd el.
 Hozzávalók:
- 2 teásbögrényi liszt (Ebből fél bögrényi lehet zabpehely.)
- 2 teásbögrényi tej (Nyugodtan lehet több tejet hozzáadni. Ne legyen nagyon sűrű a tésztája.)
- 5- 6 db tojás
- só
- 1 púpos ek cukor (Ízlés szerint mehet több is bele)

- 3 ek cukor
- 1/2 tk fahéj
- vaj a tepsi kikenéséhez
- meggy vagy meggy befőtt (Eperrel, meggyel, barackkal, almával is nagyon finom.)

Elkészítése:
A lisztet, tejet, sót , tojást összekavarom 1 ek cukorral. Kivajazott tepsibe (35X 35 cm) öntöm a masszát. A meggyet szép sorba lerakom a tészta tetejére. A három evőkanál cukrot összekeverem a fél teáskanálnyi fahéjjal és rászórom a meggyre. Előmelegített sütőben 200 fokon készre sütöm. A sütési idő nem több 15- 20 percnél. Langyosan a legfinomabb.

Bölcsesség

 A bölcsesség honnan jő tehát, és hol van helye az értelemnek?  Rejtve van az minden élő szemei előtt, az ég madarai elől is fedve van. A pokol és halál azt mondják: Csak hírét hallottuk füleinkkel!  Isten tudja annak útját, õ ismeri annak helyét. Jób 28; 20- 23
Howth 2011

2012. február 2., csütörtök

Tortellini

Istenem, hogy szerette Szabolcs a tortellinit..........Engem meg mindig nagy öröm töltött el, amikor jó étvággyal láttam enni. Kiskorában hozzám hasonló módon nagyon rossz evő volt. Nem igazán okozott élvezetet számára az evés. Attól való félelmemben, hogy éhen hal, állandóan újabb és újabb ételekkel próbáltam kedveskedni neki, nem sok sikerrel. Van egy olyan érzésem, hogy ezzel még jobban elrontottam.
Na, de szerencsére, ez már a múlté...... mert Szabolcs mostanra nagyon egészségesen,  tudatosan táplálkozik.
Ennek ellenére, ha hazajön szívesen eszik a régi megszokott ételekből, félretéve olyankor a szigorú egészséges étrendjét.
Amióta elköltözött, elég ritkán készítek tortellinit, mert a többiek nem rajonganak érte.
Hozzávalók:
- 2 csomag gombával vagy sajttal töltött kész tortellini
- 1 csomag habtejszín
- 1, 5 dl tej
- 1 csirkehúsleves kocka
- 2 ek liszt

Elkészítése:
A tortellinit a csomagoláson feltüntetett módon megfőzöm bő sós vízben. Egy kis edényben besamel mártást készítek vajból, lisztből, csirkehúsleves kockából és a habtejszínből. Hozzáadom a habtejszínt és azzal is főzöm egy percig. Ezzel a szósszal öntöm le a kifőtt, leszűrt tortellinit.

Te vagy az én reménységem

„Mert te vagy az én reménységem, oh Uram, Istenem, én bizodalmam gyermekségemtől fogva! Reád támaszkodom születésem óta; anyámnak méhéből te vontál ki engem; rólad szól az én dicséretem szüntelen.”
Zsoltárok 71,5-6
                              Howth 2012