2011. november 28., hétfő

Tepsiben sült palacsinta almával (Tejespite)

Idén nyáron Kecskeméten az egyik étteremben megakadt a szemem egy kívánatos desszerten. Megkérdeztem a pincért, hogy mi a neve. - Tejespite, válaszolta. - Az meg micsoda? - Tepsiben sült palacsinta.
Nem hagyott nyugodni a dolog. Utánaolvastam, és hát hozzátettem, elvettem belőle, és íme ez lett a végeredmény. Egymás után két nap is meg kellett sütnöm, a nagy sikerre való tekintettel. Közben lefertőztem vele nemcsak Európában élő barátaimat, rokonaimat, de Amerikában is már péntek délután tepsiben sült palacsintát sütött Judit a gyerekeknek.
Nem is csigázom tovább a kedélyeket. Leírom gyorsan ezt a végtelenül egyszerű, de annál nagyszerűbb desszert receptjét. Nem lehet elrontani. Pillanatok alatt elkészül, és az illat, ami belengi a lakást, semmihez sem hasonlítható. A vanília és a fahéj jeget olvasztó, lelket melengető illata jó kedvre derít mindenkit.
 
 Hozzávalók:
- 1, 5 teásbögrényi liszt (Ebből fél bögrényi lehet zabpehely.)
- 1, 5 teásbögrényi tej (Nyugodtan lehet több tejet hozzáadni. Ne legyen nagyon sűrű a tésztája.)
- 5 db tojás
- só
- 1 ek cukor (Ízlés szerint mehet több is bele)

- 3 ek cukor
- 1/2 tk fahéj
- vaj a tepsi kikenéséhez
- 2 nagy piros alma (Eperrel, meggyel, barackkal is nagyon finom.)

Elkészítése:
A lisztet, tejet, sót , tojást összekavarom 1 ek cukorral. Kivajazott tepsibe (35X 35 cm) öntöm a masszát. Az almákat meghámozom és vékony szeletekre vágom, és szép sorba lerakom a tészta tetejére. A három evőkanál cukrot összekeverem a fél teáskanálnyi fahéjjal és rászórom az almára. Előmelegített sütőben 200 fokon készre sütöm. A sütési idő nem több 15- 20 percnél. Langyosan a legfinomabb.
Ez így bőven elég is lenne, de úgy gondoltam, hogy felturbózom egy kis "vanília sodóval". Azért teszem idézőjelbe, mert nem az igazi vanília sodót készítettem el, hanem vettem egy csomag vaníliás pudingport, 5 ek cukorral, 1 kis csomag vaníliás cukorral és 8 dl tejjel egy hígabb öntetet készítettem. Tálalásnál ezzel locsoltam meg. A siker nem váratott magára.

A boldog ember

„Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki őbenne bízik!” 
Zsoltárok 34; 9
2011 Howth

2011. november 22., kedd

Rakott kínai kel

A Barabás családtól kaptunk néhány kínai kelt. Gyorsan el kellett fogyasztani és nem szerettem volna, ha egyhangú receptek alapján készítem el. Így kipróbáltam a rakott variációt.
Hozzávalók:
- kínai kel
- rizs
- csirkemellfilé
- marha hús
- hagyma
- só, bors
- borsikafű
- kapor
- pirospaprika
- tejföl
- tojás

Elkészítése:
A hagymát megdinsztelem, hozzáadom a darált húst, sózom, borsózom és fedő alatt fehéredésig sütöm.
A rizst kétszeres mennyiségű vízben egy kevés sóval megfőzöm.
Összekeverem a hússal, fűszerezem. A kelt felkockázom és vegetás vízben egy kicsit megfőzöm. Leszűröm majd egy jénai tepsit kiolajozok, megszórom egy kis zsemlemorzsával. Az aljára kínai kel kerül, aztán egy réteg húsos rizses töltelék és végül ismét kel. Egy nagy doboz tejfölbe elkeverek egy egész tojást és a tetejére simítom. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékletem sütöm. Fogyasztáskor lehet hozzáadni még tejfölt.

A Lélek gyümölcsei


„A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség,szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény.”
Gal 5,22-23
2011 Dublin


2011. november 17., csütörtök

Legényfogó leves 2 (tejföl és habarás nélkül)

Mennyei!!!!! Nagyon finom!!!!! Én is sokkal jobban szeretem ezt a variációt, mint tejföllel. De azért az sem semmi. Sok embert vettem már le a lábáról ezzel a levessel. Leginkább Editet. Ígérem, főzök neked még legényfogó levest hamarosan!!!!!!
Hozzávalók:
- 60 dkg csirke vagy pulykamell filé
- 1 nagy fej hagyma
- 4 db sárgarépa
- 1 db petrezselyem gyökér
- 1 db zellergumó
- 1 db paprika
- 4 db paradicsom
- 1 db karalábé
- 20 dkg zöldbab 
- egy kis csokor zöld petrezselyem 
- egy kis csokor zöld kapor
- olíva olaj
- só, bors, vegeta


Elkészítése:
A hagymát apróra vágom és az olajon megdinsztelem, hozzáadom az apró kockára vágott csirke vagy pulykamell filét. Sózom, borsózom elég erősen.
Sorra beledinsztelem a feldarabolt sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, paprikát, zöldbabot. Kevés vízzel puhára főzöm. A paradicsomot összeturmixolva főzöm bele. A végéhez közel az apróra vágott petrezselymet és kaprot adok a leveshez. Legény legyen a talpán, aki ellen tud állni neki.

Jótékonyság, adakozás

"A jótékonyságról és az adakozásról pedig el ne feledkezzetek, mert ilyen áldozatokban gyönyörködik az Isten."
Zsidókhoz írt levél 13:16 
 Dublin 2011

2011. november 13., vasárnap

Cipócskák vegyes lisztből

Van egy csomó lisztem mindenféle, és attól tartok, hogy valami bajuk lesz. Nekilátok a megmentésükhöz, még mielőtt használhatatlanná válnának.
A cipócskáknak, zsemléknek mindig nagyobb sikere volt, mint a kenyérnek. Szendvicsnek is alkalmasabbak.
Hozzávalók:
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 15 dkg rétesliszt
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 csomag szárított élesztő
- 4,5- 5 dl víz
- 1 tk ecet
- 3 ek olíva olaj
- 2 dkg lenmag
- 2 tk só
- 2 tk cukor
- 1 mk őrölt köménymag
- 2 főtt krumpli

Elkészítése:
A hozzávalókat 3 percig dagasztom kézzel (elromlott a gépem).A krumplit természetesen főve és reszelve teszem bele. Egy órát kelesztem langyos helyen, majd cipócskákat formálok belőle. Olajozott tepsibe rakom kissé távol egymástól. 15- 20 percig kelesztem ily módon is. A sütő aljára egy tepsibe vizet teszek, a cipócskákkal teli tepsit pedig néhány fokozattal feljebb teszem. Ily módon gőz fölött 300 fokon kb 45 perc alatt megsütöm.

Mi mibe kapaszkodjunk?

"Bizony, bizony, mondom néktek: aki hallja az én igémet, és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van; sőt ítéletre sem megy, hanem átment a halálból az életbe."
János evangéliuma 5; 24
Írország 2011

2011. november 8., kedd

Halkrém

Halkrém jöhet minden mennyiségben. Finom és egészséges.
Hozzávalók:
- tonhalkonzerv
- hagyma
- citromlé
- bors
- esetleg egy kis vaj

Elkészítése:
Ha túlságosan olajos a hal, akkor letöltök belőle egy keveset, majd mindent összeturmixolok.
Pirítóssal vagy puha fehér kenyérrel egyaránt szenzációs!!!!

Isten mindenhol vigyáz rám

"Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tenger túlsó végén laknék, kezed ott is elérne, jobbod megragadna engem."
Zsoltárok 139; 9- 10