2010. április 30., péntek

Tonhalsaláta

Ini köszönöm a receptet, szenzációs!
Amióta elküldted a salidról a képet, nem hagyott nyugodni. Ma elhatároztam, hogy tonhalsali lesz vacsorára, mégpedig úgy, ahogyan te készíted. Remek ötlet! Hálás vagyok érte!

Hozzávalók:
- 1 fej jégsaláta
- 4 db főtt tojás
- 15 db koktélparadicsom
- 1 doboz jobbfajta tonhalkonzerv
- olajbogyó
- majonéz vagy olívaolajas citromlé vagy bármilyen más salátaöntet ízlés szerint

Elkészítése:
A tojásokat megfőzöm és négybevágom, a salátát felkockázom, a parikat kettőbe vágom és mindent egy mélyebb tálba halmozok. Ráöntöm a tonhalkonzervet és teleszórom olajbogyóval. Kaliforniai paprikát is kocáztam rá. Ízlés szerinti salátaöntettel tálalom. Nagyon könnyed, finom vacsi a menyemnek köszönhetően.

Az Úré a föld

„Az Úré a föld, és ami betölti, a földkerekség és minden lakója.” 
Zsoltár 24:1.

2010. április 29., csütörtök

Kínai sült tészta zöldséggel és hússal

Volt egy periódus az életemben, amikor nagyon kedveltem a kínai kaját. Most is szeretem, de már nem kívánom minden nap.
Az igazság az, hogy első ízben készítek ilyen jellegű ételt. Egyelőre úgy tűnik, hogy bejött Bubinak is meg nekem is. Andris később eszik belőle. Kíváncsi vagyok a véleményére.
Hozzá kell még tennem, hogy férfiaknak szójakészítményeből csak módjával ajánlott fogyasztani, mert nagyon sok női hormont tartalmaz, ami  állítólag rájuk nézve elég veszélyes. Ekkora mennyiségtől viszont biztosan nem lesz senkinek semmi baja.
 Hozzávalók:
- 40 dkg spagetti
- 1 nagy lilahagyma
- 25 dkg zöldborsó
- 1 szál sárgarépa
- 10 szem gomba
- 50 dkg csirkemellfilé
- WOK fűszerkeverék
- 0,5 dl szójaszósz ízlés szerint lehet több vagy kevesebb
- vaj
- só
- olaj
- cukor

Elkészítése:
A húst vékony csíkokra vágom és WOK fűszerkeverékkel beszórom, kis szójaszósszal bedörzsölöm és kevés olajjal elvegyített vajon megsütöm. Ha nincs otthon WOK fűszerkeverék, majd leírom, hogy miből lehet improvizálni. Ha az sincs, akkor elegendő a só és bors, no meg ami van.
A sárgarépát gyufaszál vékonyságúra vágom, a gombát szeletelem, a hagymát nagyobb kockákra vágom és mindezt egyszerre felteszem egy kis olajon sülni. Hozzáadom a zöldborsót is. A vége fele megszórom egy kis WOK fűszerkeverékkel. Nem kell agyon sütni, jó ha egy kicsit ropogósak a zöldségek.
A spagettit sós vízben kifőzöm és leszűröm. Összekeverem a sült zöldséggel. Meglocsolom szójaszósszal. A tetejét megszórom a sült husival és máris lehet enni. Különleges,könnyű és finom.

WOK fűszerkeverék készítése házilag:
- 1 ek fokhagyma granulátum
- 1 ek vöröshagyma granulátum
- 1/2 ek gyömbér
- 1/2 ek fűszerpaprika
- 1/2 ek fehér bors
- 1/2 ek koriander
- 1/2 ek kurkuma
- 1/2 ek köménymag
- 1/2 ek fekete bors
- 1/2 ek mustármag
- 1/2 ek babérlevél
- 1/2 ek cukor
- 1/2 ek só

Mindezt jól összedarálom és egy üvegbe tárolom. Ízlés szerint használok belőle. Kevés kell egy alkalommal, mert elég erőteljes aromája van.

-

Az Úr biztos védelme

"Bizakodva mondjuk: Velem van az Úr, nem félek, ember mit árthat nekem?"
Zsidókhoz írt levél 13:6

2010. április 28., szerda

Lenmagos kenyér zacskóban sütve

Sütöttem már zacskós kenyeret. Ez annyiban különbözik, hogy lenmagot is tettem bele.
A lenmag egyfajta csodaszer, agyműködést serkentő és kolesztereinszint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegekben szenvedőknek ajánlott a fogyasztása. A lenmagot az emésztés szabályozására használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák. Omega-3  tartalmának köszönhetően az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe van.

 Hozzávalók:
- 55 dkg finomliszt
- 15 dkg rétesliszt
- 4 dl langyos víz
- 4 dkg margarin
- 2 kismérő só
- 1,5 kismérő cukor
- 2 csomag szárított élesztő
- késhegynyi aszkorbinsav vagy kk ecet
- 2 ek áztatott lenmag (estétől reggelig)

Elkészítése:
A hozzávalókat betettem a kenyérsütőgépbe és normál programon megdagasztottam. Amikor leállt a dagasztás, kikapcsoltam és hagytam 45 percig kelni. Utána kivettem a gépből, kicsit átgyúrtam, bevagdostam a tetejét és egy sütőzacskóba helyeztem, majd vissza az edénybe. A sütőzacskót egy kicsit lazára hagytam, hogy legyen helye a tésztának a növekedéshez. A végét pedig behajtottam a tészta alá. 60 percig kelesztettem, majd hideg sütőbe toltam és 60 perc alatt készre sütöttem. Az elején 300 fokon, majd levettem 250 fokra, a vége fele 200 fokra. Gázsütőm van.
Gyönyörű lett. Alig várom, hogy kihűljön, hogy megkóstolhassuk!

Kőrözött

Tegnapról maradt még fél csomag tehéntúró. Gondoltam készítek valami mást belőle, hogy ne legyen unalmas.
Sütöttem finom lenmagos kenyeret és azzal ettük. A fiúk alig bírták kivárni, míg megsült a kenyér. Eszméletlen illat árasztotta el a lakást. Hát ember legyen a talpán, aki kibírja kóstolás nélkül.
Hozzávalók:
- 15 dkg tehéntúró
- 1 kis doboz tejföl
- újhagyma
- pirospaprika
- őrölt kömény
- pici bors

Elkészítése:
A túrót a tejföllel jól összedolgozom. Hozzáadom a pirospaprikát, a köményt, a borsot és a karikára vágott újhagymát. Általában vöröshagymát szoktam bele tenni, de most jobb kedvem volt friss zöldhagymával próbálkozni. Hadd érezze mindenki, hogy tavasz van.
Ha van itthon jutúró, akkor azt is szoktam keverni bele. Most épp anélkül készült.

Feleletre készen

„Az Úr Istent pedig szenteljétek meg a ti szívetekben. Mindig készek legyetek megfelelni mindenkinek, a ki számot kér tőletek a bennetek levő reménységről, szelídséggel és félelemmel.”
(Péter első levele 3. fejezet 15.verse)

2010. április 27., kedd

Túrókrém

Folyton azon filózok, hogyan etethetném egészségesebben a családomat. Nem kis felelősség az, hogy mit kínálok nekik fogyasztásra. Mondhatom, hogy kívánságaikat szeretném kielégíteni, de nem biztos, hogy használok vele.
Elhatároztam, hogy próbálkozok és megragadok minden lehetőséget annak érdekében, hogy kiiktassak minden nem odaillő elemet az étrendjükből. Nem lesz könnyű.
Ezt a túrókrémet most álmodtam meg. Biztos létezik már sok hasonló recep, de nem baj. Az a jó benne, hogy bármit darabolhatok bele, bármivel összekeverhetem és máris új ízek jönnek ki belőle.
Hozzávalók:                               
- 25 dkh tehéntúró
- 1 doboz tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- kaliforniai paprika
- TV paprika
- majonézes torma

Elkészítése:
A túrót villával összetöröm, hozzáadom a tejfölt és elkeverem.
A fokhagymát belepréselem, a paprikákat apró kockára vágom és a tormával együtt hozzákeverem a túrókrémhez.
Én rozskenyérrel ettem, Bubi a tegnap általam sütött teljes kiőrlésű lisztből készült zsemlével. Mire észbe kaptam már csak fehér kenyér maradt. Ezért ez a fénykép.
Mellé koktélparadicsomot és paprikát ettünk. Még nekem is finom volt, pedig nem kedvelem a tejtermékeket.

Isten megtérésre hív

Térjetek én hozzám, hogy megtartassatok földnek minden határai, mert én vagyok az Isten, és nincsen több!
Ézsaiás próféta könyve 45:22 

2010. április 26., hétfő

Epres-túrógombóc mákba forgatva

Ini, elkezdtem a mákos receptek felpakolását. Íme az első....aztán jön majd sok- sok másik....
Ha van olyan, hogy szép is és finom is, akkor az epres- túrógombóc egyszerre felel meg ennek a két kritériumnak. Érdemes valamilyen aromás epret vásárolni hozzá, hogy méginkább kihozza az ízét.
Hozzávalók:
- 25 dkg tehéntúró
- 5 dl tej
- 5- 6 ek búzadara
- 3 ek cukor
- csipet só
- mák és porcukor

Elkészítése:
A tejből, cukorból. sóból és darából tejbegrízt főzök. Hagyom jól kihűlni. Ha megdermed könnyebb vele dolgozni. Ekkor belekeverem a túrót. Közben megmosom az epret és papírkendőn leitatom a vizet róla. Kis gombócokat formálok a grízes túróból, közepébe epret teszek, majd porcukros mákba forgatom. Hidegen készítendő és hidegen tálalható.
Könnyű friss tavaszias étel és nem utolsó sorban szemet gyönyörködtető.

2010. április 25., vasárnap

Sült hús karamelizált gyümölcsökkel

Valami különlegeset szerettem volna Andrisnak készíteni ebédre. Mi ugyanis Hódmezővásárhelyen ebédeltünk a kiállításon. Gyorsnak és finomnak tűnt az alábbi recept. Ízlés szerint a gyümölcsöket lehet variálni. A szilva, a szőlő is remek komponens hozzá, de bármivel lehet próbálkozni.
Hozzávalók:
- 1 db körte
- 30 dkg meggy
- 5 dkg vaj
- 2 ek cukor

Elkészítése:
A vajat a cukorral együtt megolvasztom, enyhén karamellizálom. Beleforgatom a gyümölcsöket max.1- 2 percig, hogy ne omoljon szét.
Sült hússal szenzációs párost alkotnak.

Mindennapi kegyelem

"Szeret az Úr, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged!"
Jeremiás siralmai 3:22-23

2010. április 24., szombat

Szalagos fánk

Napok óta nyaggat Márk, hogy olyan csokis fánkot süssek, amilyent az iskolában lehet kapni.
Tegnap reggel úgy engedett el, hogy vegyek injekciós tűt és fecskendőt, hogy tudjuk belefecskendezni a csokikrémet.
Természetesen ez utóbbi elmaradt, mert az anyukájának nem volt türelme ilyesmivel babrálni. Meg egyébként sem hiszem, hogy ez lenne a módja annak, hogy a krém a fánba bekerüljön.
Szerintem ez így is ehető volt és akkor nagyon szerényen fogalmaztam. Ha kevésbé szerényen szeretnék fogalmazni, akkor szenzációs volt. Tényleg, őszintén ajánlom mindenkinek!!!
Le kell még írnom, hogy a háromszögű tányéron Bubinak szerettem volna kedveskeni három szivecskével, de sajnos eldeformálódtak sütés közben. Ennek ellenére értékelte igyekezetemet.













Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 tk só
- 1 citrom reszelt héja
- 4 ek cukor
- 3,5 dl tej
- 4 tojásnak a sárgája
- rumaroma
- 1,5 tasak szárított élesztő
- 7 dkg vaj

Elkészítése:
Minden hozzávalót egyszerre bekészítettem a kenyérsütőbe és elindítottam a gyors programot. 22 percig dagasztotta. A dagasztási időt figyeltem és, amikor leállt, akkor teljesen kikapcsoltam a gépet, bennehagyva a tésztát, hogy keljen. 40 percig kelesztettem, majd kivettem egy lisztezett deszkára, kicsit átgyúrtam, kb 2 cm- re kinyújtottam és egy nagyobbacska szaggatóval gyönyörűen kiszaggattam.
Ismét 20 perc kelesztés. Közben egy nagy serpenyőben olajat hevítettem és a fánkocskáimat (miután az egyik felén a közepén az újjammal benyomtam) belehelyeztem. Fedő alatt 30 másodpercig sütöttem, a benyomott felével lefele. 30 mp után megfordítottam és a másik felét is kb ugyanannyi ideig sütöttem.
Szűrőlapáttal szalvétára szedtem ki, hogy az olajat leitassam róla.
Figyelem! Egyszerre nem érdemes sokat beletenni a serpenyőbe, mert sütés közben megnőnek.
Csokipudingot főztem, amibe egy tábla étcsokit is beleolvasztottam, hogy még finomabb legyen. Ezt helyeztem a kis kráterekbe, illetve barackízet és porcukorral megszórtam. Nyammmmmm.........

Kókuszcsók

Ha fánk, akkor kókuszgolyó. Magyarra lefordítva, a fánkhoz pontosan négy tojássárgája szükségeltetik. Értelemszerűen megmarad a tojásoknak a fehérje. Ezekben az ínséges időkben kár és vétek lenne kidobni, Tehát gyorsan ki kell találni valamit a megmentésük érdekében. Így született meg a kókuszgolyó ötlete.
A mai napot Gáboréknál töltöttük barátainkkal, és a barna házicsoki mellé jól jött egy kis fehér kókuszcsók is. A nyerő viszont Franciska kekszes- krémese volt. Pályázok a receptjére!!!
Tartalmas beszélgetések tették felejthetetlenné a mai napot. Az idő is kedvezett nekünk, ragyogó napsütésben volt részünk szinte végig. A gyerekek cicáztak, tanítónéniset játszodtak, főként a lányok.
A fiúk fociztak, fára másztak, bírkóztak. Mindenki megtalálta a neki megfelelő szórakozást.
Köszi Dóri, köszi Gábor!!!!!
Visszatérve a kókuszgolyóhoz, többféle recept alapján szoktam készíteni. Az egyiket megosztom most veletek.
 Hozzávalók:
- 4 tojásnak a fehérje
- 25 dkg kókuszreszelék
- 25 dkg porcukor
- fél citrom leve
- 1 ek liszt
- csipet só

Elkészítése:
A tojásoknak a fehérjét kemény habbá verem a sóval és a porcukorral. Hozzáadom a kókuszreszeléket és a cirom levét és a 2 kanál lisztet.
Kis golyókat formálok belőle és vajazott sütőpapírra helyezem őket.
Előmelegített sütőben 150 fokon inkább szárítom, mint sütöm kb 40 percig. Nem szívesen írok időt, mert nem szoktam figyelni. Inkább bepillantok néha a sütőbe és ha látom, hogy már kész, akkor kiveszem.

A hit életre vezet

"Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében."
János evangéliuma 20:31

2010. április 21., szerda

Tésztasaláta

Ha Andris kedvébe szeretnék járni, akkor tésztasalátát készítek. Ma is, amikor hazajött edzésről és meglátta, hogy mit készítettem neki, nagyon megörült. Minimum öt felnőtt személyre szól a recept.
Hozzávalók:
- 40 dkg színes tészta ( paradicsomos, spenótos, natúr )
- 25- 30 dkg Delkó pulykamellsonka
- 25- 30 dkg mozarella
- 1 db kaliforniai paprika
- 2 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 1 csomó újhagyma
- 1 fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl majonéz
- 2 kis doboz tejfől
- zöldpetrezselyem
- só, bors
- pici citromlé

Elkészítése:
A tésztát kifőzöm és leszűröm. Az összes többi hozzávalót gyönyörűen felkockázom. A fokhagymát kipréselem. Fűszerezem és nyakon öntöm a majonézzel, tejfőllel és citromlével.
Figyelem! Nem mindegy, hogy utána hová megy az ember, a fokhagyma illata ugyanis érződik egy kicsit.

Flekken zöldséges barnarizzsel gazdagon

Minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy egy kicsit változtassak az étkezési szokásainkon. Nem ártana egészségesebben táplálkozni. Ez úgy hullámokban tőr rám, aztán alábbhagy.
Mivel Andris sokat (rengeteget) sportol, az sem mindegy, hogy mit és mennyit eszik. A kérésére készítettem barna rizsből a köretet. Telepakoltam mindenféle finom zöldséggel. Már egymagában is igen kiadós, ízletes étel, hússal viszont mennyei!!! Márk miatt viszont bajban vagyok, mert nála nem megy.
Olyan nem volt még, hogy valamit ne találtam volna ki ilyen esetben.
Most is megoldom valahogy.
A hozzávalókat bő négy személyre adom meg.
 Hozzávalók:
- 25 dkg barnarizs
- 2 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 1 db kaliforniai paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 nagyobb fej gomba
- 1 fej hagyma
- 1 db cukkini
- zöldpetrezselyem
- só
- 1 kg csirkemellfilé
- só, bors
- olaj

Elkészítése:
A barnarizst kettő és félszeres sós vízben megfőzöm. Ez kicsit lassabban fő, mint a fehér rizs.
Közben az olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, paprikát, gombát, paradicsomot, cukkinit. A legvégén hozzáadom a préselt fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet. Természetesen sózom ezt is.
Ha kész összekeverem a barnarizzsel.
A csirkemellfilét szeletelem, sózom, borsózom és egy kis olajon hirtelen megsütöm mindkét felét.
Ilyen gyorsan elkészül ez a nagyon finom vacsi.

Minden gondotokat Ő reá vessétek !

„Minden gondotokat ő reá vessétek, mert néki gondja van reátok.”
(Péter apostol első levele 5. fejezet 7. vers)

2010. április 18., vasárnap

Répatorta más ruhában

Annak is ajánlom, aki nem szereti a répát, hiszen egyáltalán nem érződik benne az íze. Inkább egy finom mézes süteményre hasonlít. Nagyon sokáig nem próbáltam ki, mert nem tudtam elképzelni, hogy a zöldség a desszertben akár finom is lehet. Ha tudtam volna, hogy mire mondtam nemet.........
Úgy gondoltam, hogy most kis muffin formácskákat sütök belőle, mert úgy jobban néz ki és könnyebben is kezelhető.


Hozzávalók:
- 4 dl reszelt répa
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1,5 dl méz
- 10 dkg barna cukor
- 0,5 dl citrom vagy narancslé
- 2 db tojás
- 6 dkg áztatott mazsola
- 2,5 dl korpásliszt
- fél csomag sütőpor
- 1 csapott teáskanál fahéj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 kevés rum esszencia
- 3 dl darált dió
- marcipán ízű cukotmáz
- ép dió
- cukor a karamelizáláshoz

Elkészítése:
A répát a legapróbb lyukú reszelőn lereszelem, a narancsot vagy citromot kifacsarom és a diót ledarálom. Innentől kezdve mindent egy mély tálban jól összekeverek. Egyetlen problémám, hogy én szemre teszem bele a hozzávalókat. Ha tehát valakinek másképp diktálná az ízlése, nyugodtan elvehet, hozzátehet dolgokat.
Kis muffin papírokba helyezem és úgy a muffin sütőbe.  Előmelegített sütőben közepes lángon kb fél óra alatt megsül. Ha nagyobb tepsiben sütöm, akkor kell 40 perc is, amíg elkészül.
A cukormázat kikeverem vízzel, ahogyan a recept írja és rákenem a még forró sütikékre. Karamelizált cukorba mártott dióval díszítem. Hát ez az a kategória, ami kivételesen egészséges is nemcsak finom.

Vadas marhahúsból

Nagggyon szeretem!!!!! Így készítette drága nagymamám annak idején. Örülök, hogy megmaradt ez a mennyei recept tőle.  A zöldségeket és a húst mindig marhahúslevesből halászom ki. 
Hozzávalók:
- 80 dkg főtt sárgarépa
- 3- 4 db főtt petrezselyemgyökér
- 1 db főtt zellergumó
- a főtt hagyma a levesből
- 1 nyers hagyma
- 1 db főtt karalábé
- 1 db főtt paradicsom
- 1 tk cukor
- bors
- pirospaprika
- babérlevél
- ecet
- 1 doboz tejföl
- olaj
- 50 dkg tészta makaróni vagy orsó tészta
- 1,5 kg főtt marhahús 

Elkészítése:
A hagymát apróra vágom és megdinsztelem az olajon. A húslevesből kihalászom a zöldségeket, kivéve a kelkáposztát. Jól összeturmixolom a dinsztelt hagymával együtt. Sózom, borsózom, hozzáadom a cukrot, babérlevelet ( 2 db ) borsot és főzöm még egy nagyon rövid ideig. Ha kész, ecetezem és belekeverem a doboz tejfölt.
A tésztát kifőzöm sós vízben. Leszűröm és erre szedem a mártást illetve a főtt hússzeleteket.

Marhahúsleves

A húslevesek királya a marhahúsleves. Ennek ellenére nem egészen mindennapos nálunk. Az az oka, hogy legalább 3 és 1/2 óra kell ahhoz, hogy jól megfőjön.
Amikor marhahúslevest főzök, akkor törvényszerűen vadas a második fogás. Úgy ahogyan nagymamám készítette. Éppen ezért sokkal több zöldséget teszek bele, mint amennyit szokás egyébként.
Hozzávalók:
- 1,5- 2 kg marhahús
- 80 dkg sárgarépa
- 4 szál petrezselyemgyökér
- 1db közepes fej zeller
- 1 db vöröshagyma
- néhány szem kelbimbó
- 1 db hámozott krumpli
- egy darabka zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 karalábé
- só
- néhány szem bors
- mokkáskanálnyi köménymag
- körömnyi babérlevél
- 2 szem szekfűszeg

Elkészítése:
Kb 5 liter hideg vízben odateszem a jól megtisztított húst főni. A fűszereket egy teatojásba teszem, hogy könnyebb legyen kiemelni majd a levesből.
Amikor félig megfő leszűröm és úgy teszem vissza a tűzhelyre. Ekkor beledobálom a megtisztított zöldségeket és még főzöm kb másfél óra hosszat. A húsnak összesen kb három és fél óra kell, hogyjó puha legyen.
Tésztával tálalom.

Rozsos kenyér

Amint meghallottam, hogy mára hazaengedik Bubit a klinikáról, azonnal motorizáltam magam. Nekiláttam kenyeret sütni, előkaptam a mélyhűtőből a marhahúst, hogy fincsi ebédet készítsek és még muffint is sütöttem. Végtelenül örültem, hogy itthon lehetett. Sajnos estére vissza kellett mennie.
 
Hozzávalók:
- 3 dl víz
- 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 30 dkg fehérliszt
- 2 főtt krumpli
- 1 csapott teáskanál őrőlt kömény
- 1 csapott evőkanál só
- 1 csapott teáskanál cukor
- 1 evőkanál ecet
- 3 evőkanál olívaolaj
- élesztő

Elkészítése:
A kenyérsütő aljára először a vizet öntöm be, majd sorban a liszteket és fűszereket. A főtt krumplikat lereszelem és azt is hozzáadom. Egy óra ötvennyolc perces programon sütöm.
Márk azt mondta, hogy nem létezik ennél jobb kenyér:-)

Az az egy fontos, legyetek jók most.....

"Öltsetek tehát magatokra - mint Isten választottai, szentek és szeretettek - könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet."
Pál levele a Kolosséiakhoz 3:12

2010. április 16., péntek

Bébirépás zöldbableves

Mint már írtam számomra a zöldbab megúnhatatlan. Mindenféle formában szeretem, szeretem, szeretem....
Hozzávalók:
- 50 dkg mirelit zöldbab
- 25 dkg mirelit bébirépa
- zöldpetrezselyem
- vegeta
- olaj
- 1 fej hagyma
- ecet

Elkészítése:
A hagymát apró kockára vágom és egy kevés olajon megdinsztelem. Egy kis pirospaprikával megszórom és felöntöm vízzel. Amikor fő a víz hozzáadom a babot és a répát és együtt is főzöm pár percig. Mirelitről lévén szó, jóval hamarabb megfő, mint a friss bab. Ugyanakkor mirelitet csak fövő vízbe szabad tenni és még fagyott állapotban. Egyébként ellágyul, ha főzés előtt kiengedem.
Ha kész, zöldpetrezselymet vágok bele és kevés ecettel ízesítem. Minden ételbe, amibe ecetet teszek, szórok egy gondolatnyi cukrot is. Sokkal jobban kihozza az étel ízét.
Ízlés szerint tejfölt is lehet tenni rá. Én biztos, hogy anélkül eszem, a fiúk meg tejföllel.

Vargabéles

Ez a recept egy az egyben drága nagymamámtól van egy picike különbséggel, én nem teszek alá meg fölé rétes lapokat. Ugyanolyan finom így is. Időben pedig gyorsabb.
Azon kívül pedig ő a tésztát is maga gyúrta. Mondanom sem kell, összehasonlíthatatlanul finomabb volt.
De azért ez sem kutya.....Az öntet is az én újításom:-)

Hozzávalók:
- 50 dkg tehéntúró   - 4 púpos ek. tejföl
- 30 dkg tészta
- 5 tojás
- 1- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola
- 15 dkg porcukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1 bio citrom reszelt héja
- 5- 7 dkg vaj + a tepsi kenéséhez


Az öntethez (nem fontos kellék az öntet, csak aki így kívánja):
- 1 csomag mirelit erdei gyümölcs 30 dkg
- 1 csomag mirelit szamóca 30 dkg
- ízlés szerint cukor

Elkészítése:
A tésztát sós vízben kifőzöm, leszűröm. Beleforgatom a vajat, és a tejfölt, majd a tojások sárgáját a cukorral, vaníliával, túróval a citrom héjával  jól elkeverem. Hozzáadom a tojások fehérjéből és egy csipet sóból vert jó kemény habot. Beleszórom a mazsolát és óvatosan összeforgatom.
Vastagon kivajazok egy közepes méretű jénai tepsit és beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőbe tolom.
Közben a mirelit gyümölcsöket egy edényben cukorral odateszem főni. Nem főzöm sokáig, hogy megmaradjon az aromája. Olyan illata van, hogy az ember alig bírja kivárni, hogy megsüljön.
Öntettel vagy öntet nélkül egyaránt szenzációs.

Isten hatalmának nagysága

"Annak pedig, aki az ő bennünk munkálkodó hatalma szerint mindennél többet tehet, sokkal többet annál, mint amit mi kérünk vagy gondolunk, annak legyen dicsőség az egyházban Krisztus Jézus által nemzetségről nemzetségre örökkön örökké. Ámen."

Efézus 3:20-2

2010. április 15., csütörtök

Túrós csusza

Egy nagyon aranyos történetet hallottam a túrós csusza napjáról, merthogy van olyan akármennyire is furcsán hangzik.
Szeptember elsején ünneplik Szent Egyed napját. Ugyanezen a napon van a meteorológiai ősz első napja is. Megkérdezte valaki, hogy hát mikor van a csusza napja? Erre az volt a válasz, hogy Egyed napján:-)
Egyébként Márk nagyon szeretné, ha minden nap Egyed napja lenne. Tegnap este vérig sértődött, hogy túrós zsemlét csináltam az itthon lévő túróból és nem csuszát. Megigértem neki, hogy ma teljesül a kívánsága. És hát nálunk az ígéret szép szó......és be is tartjuk.
 
Hozzávalók:
- 50 dkg csusza tészta (én fodros kockát használtam)
- 50 dkg tehéntúró
- 50 dkg tejföl
- 50- 25 dkg szalonna
- olaj, só

Elkészítése:
A füstölt szalonnát apró kockára vágom és megpirítom. Kiszedem a zsírjából egy külön kis edénybe.
A tésztát sós vízben kifőzöm, leszűröm és beleforgatom a szalonna zsírjába.
Tehéntúróval, tejföllel és pirított szalonnával tálalom.


Karalábé leves

Gyors, könnyű, egészséges, finom. Soroljam még?
Hozzávalók:
- 2 fej karalábé
- 1 szál sárgarépa
- zöldpetrezselyem
- tészta
- tejföl
- vegeta
- olaj

Elkészítése:
A felkarikázott sárgarépát egy kis olajon megfuttatom, hozzáadom. Felöntöm vízzel vegetázom és amikor főni kezd beledobálom a felkockázott karalábét és a levestésztát.
Petrezselyem a fűszere. Tejfőllel tálalom.

Diófasírt

Több oka van annak, hogy elég gyakran sütök diófasírtot. Az első és legfontosabb az, hogy naaaagyon finom, a második pedig az, hogy ha csak egy mód van rá, ne kelljen húst enni. Nyilván drágább, mint a hús, de annyival egészségesebb is. Egyszerre nagyobb adagot szoktam sütni és dobozkákban lefagyasztom. Semmit nem veszít a minőségéből.
Szendvicsekre, főzelékekre kiváló feltét. Szerencsére a fiúknál bevált.
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt sajt
- 10 dkg Trappista sajt
- 20 dkg darált dió
- 2 ek. búzadara
- 2 ek. szójaliszt vagy finomliszt
- 1 ek. olaj
- 4 egész tojás
- 4- 5 gerezd préselt fokhagyma
- majoranna, borsikafű, őrölt kömény, őrölt piros paprika, Piros arany, vegeta, esetleg apróra vágott lilahagyma

Elkészítése:
A hozzávalókat jól összekeverem, majd pihentetem egy órát. Vizes kézzel vastagabb rúdakat formálok belőle és kiolajozott tepsibe helyezem. Előmelegített sütőben sütöm. Ha kihült, könnyen szeletelhető. A fölösleg egy dobozban sokáig eláll a mélyhűtőben.
Van, aki kis fasírt formájú gombócokat készít belőle és forró bő olajban kisüti. Számomra ez kevésbé szimpatkus megoldás a sok olaj miatt.

Egymásért vagyunk

"Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Nagy az ereje az igaz ember könyörgésének." Jakab levele 5,16

Egymásért vagyunk a világon, és nem csak azért, hogy házakat építsünk, bankszámlákat nyissunk és másoknál sikeresebbek legyünk. Hallgass meg ma valakit, mert a gyógyulása lehet pontosan akkor kezdődik el, amikor veled beszélget. Nyújtsd ki a kezed mások felé, mert hatalmas erő rejlik benne.

Túróval töltött zsemle

Több "funkciós" ételről van szó. Általában vacsorára szoktam készíteni a fiúknak, de kiváló második egy tartalmas leves után. Desszertnek sem utolsó.....
Viszonylag gyorsan elkészül. Rengeteg a kalória benne. Edzés után a fiúknak remek utánpótlás.
Egyetlen baja van csupán. Általában mi is elcsábulunk olyankor és kénytelenek vagyunk vacsorázni.
Nincs is annál jobb, mint nézni az elégedett arcokat és tudni, hogy én is hozzájárultam ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Bárcsak mindig így lenne!!!!!!
Mindenkinek üzenem, akinek esetleg nehezére esik a főzés vagy bármely házimunka, hogy nem mindig lesz ez így és akkor majd visszapörgetnénk szívesen az idő kerekét, de már nem lesz rá mód.
Ahogy a Biblia is mondja, "mindennek rendelt ideje van az ég alatt".
Ennek most van itt az ideje és örömmel használjuk ki!!!! Fáradhatatlanul tegyünk meg mindent a családunkért, mert az a legnagyobb kincs! Hála érte Istennek!!


Hozzávalók a töltelékhez:
- 4 db zsemle
- 25 dkg tehéntúró
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 2- 3 ek cukor
- 10 dkg mazsola
- 2 tojás
Hozzávalók a krémhez:

- 5 dl tej
- ízlés szerint cukor
- 2 egész tojás

Elkészítése:
A zsemlék kalapját szépen levágom, a belüket kikaparom és a 3 dl tejbe beáztatom. Hozzáadom a túrót, az áztatott maszolát,a  citrom lereszelt héját, a cukrot , vaníliás cukrot és a 2 tojás sárgáját. A tojások fehérjéből kemény habot verek és azt is belekeverem óvatosan.
Ezt a tölteléket belekanalazom a kivájt zsemlékbe és elhelyezem őket abba az edénybe, amelyikben sütni óhajtom.  Én jénai edényekékben sütöm. Van, amelyikben csak egyet, de olyan is van, amelyikben hármat- négyet teszek.
A fél liter tejet összeturmixolom a két tojással és a cukorral, majd nyakon öntöm a szépen elhelyezett zsemléket vigyázva arra, hogy a tetejük is ázzon át egy kicsit.
Ne ijedjünk meg, a zsemlék úszni fognak az elején ebben a tojásos tejben, de a sütőben varázslat történik és pudinggá alakul.
Nos, ebből az következik, hogy miután elhelyeztem, meglocsoltam őkelméket, forró sütőbe tolom és közepes hőmérsékleten addig sütöm, amíg a zsemlék teteje aranysárga lesz, illetve a tej pudinggá nem változik.
És, hát a puding próbája az evés a mondás szerint........Hát jó étvágyat !!!!!

2010. április 13., kedd

Fűszeres körte karamell pongyolában

Kedvenc nagynénikém a Dezső anyukája, gyakran kínált valamiféle hasonló finomsággal. Ennyi idő távlatából már nem emlékszem a pontos receptre, de az emlék nagyon elevenen él bennem. Rég óta gondolkozom, hogy hogyan kellene kivitelezni. Mostanra megérett a dolog( a körte is meg az ötlet is )
Hozzávalók:
- körte
- cukor
- vaj
- víz
- fahéj

Elkészítése:
A körtéket fahéjas, cukros vízben jó puhára főzöm.
Karamelizálok ízlés szerinti mennyiségű cukrot, amibe a végén beledobok egy darabka vajat. Amikor elolvad benne a vaj, máris ráöntöm a szépséges főtt körtékre.
Ilyen egyszerű............

Töltött tojás majonézes mexikói salátával

Még Húsvétról maradt meg rengeteg sonka, amivel nem tudtam már mit kezdeni. Kitaláltam, hogy töltött tojás lesz vacsira. Szerencsére annak nincs egy kőbe vésett receptje nálunk. Jöhet bele májkrém, sonka és sok minden más finomság.
Majonézes mexikói zöldségkeveréket készítettem mellé, aminek Andris nem nagyon örült, pedig próbáltam kevesebb majonézt és több tejfölt tenni bele.
Andris és a majonéz nem barátok :-(
Hát ez volt a tegnapi vacsoránk. Ma is szívesen magnyalnám a számat utána.
Hozzávalók:
- mexikói zöldségkeverék
- tojás
- sonka
- mustár
- majonéz
- tejföl
- olajbogyó
- só, vegeta

Elkészítése:
A zöldségkeveréket tíz perc alatt megfőzöm vegetás vízben. Leszűröm és vegyesen majonézzel, tejföllel összekavarom
A tojásokat keményre főzöm. Megpucolom és középen kettőbe vágom. Kiveszem a sárgáját és összekavarom az előzőleg nagyon apróra vágott sonkával és mustárral. Megtöltöm a kikapart fehérjéket és lehet díszíteni ízlés szerint. Én most olajbogyóval tettem ezt.

Fokhagymás- paradicsomos tészta

Gyorsan elkészíthető ebédről kellett gondoskodnom ma reggel, mivel néhány percem volt csupán erre a célra. Szétnéztem a kamrában és láttam, hogy tészta többféle is van, továbbá van Bertolli szószom szintén többféle ízesítésben. Kiválasztottam azonnal a fokhagymás- paradicsomos párosítást.
Mint minden olaszos tésztaféleség, ez is sikert aratott.
Hozzávalók:
- 30dkg fodros tészta
- 1 csomag Bertolli szósz fokhagymás- paradicsomos ízesítéssel
- sajt

Elkészítése:
Amikor olaszos tésztát készítek, általában husi darabkákat is szoktam bele sütni. Annyira siettem, hogy ez alkalommal kissé szűz maradt Andris nagy bánatára, de ettől függetlenül finom.
Nos, a tésztát kifőzöm sós vízben, amelybe 1- 2 ek olajat is teszek, hogy ne ragadjon össze. Leszűröm majd egy kis forró olívaolajba beleforgatom és ráöntöm a paradicsom szószt. Jól összekavarom. Tálaláskor sajtot reszelek a tetejére.
Egyszerű, gyors finomság.

A kételkedés nélküli hit eredménye


"Jézus így válaszolt: „Higgyetek Istenben! 
Igazán mondom nektek: Ha valaki azt mondja ennek a hegynek:» Emelkedj fel, és ugorj a tengerbe!«, és szívében kételkedés nélkül hiszi, amit mond, megtörténik. 
Ezért mondom nektek: ha bármit is kértek imában, higgyétek el, hogy megkapjátok, és a tiétek lesz az!" 
Márk 11:22-23

2010. április 11., vasárnap

Ananászos- mézes krémes

Mint már említettem, a méz és a hozzátartozó fűszerek valami varázslatos hangulatot lopnak az ember szívébe. Az illat és az íz egyszerre fejtik ki " gyógyító " hatásukat a lélekre.
Ennek a süteménynek is van egy bonyolultabb és egy egyszerűbb változata. A bonyolultat leírom, az egyszerű pedig annyiból áll, hogy kész mézes lapokat vásárolok és a főzött krém helyett vaníliás pudingot használok, amit egy kis tejszínhabbal könnyűvé teszek.
Most meg lássuk a komplikáltabb variációt.
Hozzávalók:
- 50 dkg. liszt
- 2 egész tojás
- 15 dkg cukor
- 2 és 1/2 ek. tej
- 2 ek. olvasztott méz
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 kk.szódabikarbóna
- néhány csepp citromlé
- 1 kk. fahéj

Hozzávalók a krémhez:
- 5 ek. liszt
- 4 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag 3 dl habtejszín
- 20 dkg porcukor
- egy egész nagy ananász


Elkészítése:
A tojást, a cukrot, a tejet, a mézet és a vajat gőz fölött 5 percig főzöm. Ha levettem a tűzről belekeverem a szódabikarbónát, citromlevet , fahéjat és az átszitált lisztet.
4 lapot sötök belőle a tepsi hátán.
A krémhez elkeverem a liszet egy kevés tejjel majd apránként hozzáadom a maradék tejet, ügyelve arra, hogy nehogy csomós legyen.
Állandó kavarás mellett addig főzöm, míg megvastagszik a krém.
Közben egy másik edényben a habtejszínt kemény habbá verem.
Ha kihült a két krémet és a vaníliás cukrot finoman összedolgozom.
Megkenem a lapokat a krémmel és teleszórom ananász darabokkal.
Másnapra csodálatosan bepuhul és gyönyörűen lehet szeletelni.
Ha időszűkében vagyunk, akkor a vanília krémet vaníliás pudinggal lehet helyettesíteni, a lapokat pedig készen is meg lehet vásárolni.
Kimondhatatlanul finom sütemény. Ahogy bepuhúl a tésztája, szinte egybeolvad a krémmel......no meg az ananász darabkák......



Rántott gombafejek zöldkörettel és fokhagymás krumplival

Csupa friss zöldségből készült a köret, semmi mirelit nincs benne.
Legszívesebben a köretnek adtam volna egy fantázianevet és címnek azt írtam volna. Nagyon jól esett ez az ebéd. Teljesen felüdültünk tőle.

Hozzávalók:
- 2 nagy szál póréhagyma
- 5 db tv paprika
- 1 nagyobb cukkini
- 10-15 db gomba
- 2 paradicsom
- mediterrán fűszerkeverék
- olívaolaj
- krumpli
- fokhagyma
- gomba a rántott gombafejekhez
- tojás
- morzsa
- liszt

Elkészítése:
A hozzávalókat alaposan megmosom és feldarabolom. Egy kis olívaolajat felforrósítok és beledobálom előbb a póréhagymát, paprikát majd szépen sorban a többi hozzávalókat. Én ma mediterrán fűszerkeveréket ízesítem, majd lefedem és hagyom, hogy szépen elkészüljön. Elég gyakran kavargatom, hogy ne égjen le.
A krumplit símán megsütöm bő forró olajban. Szűrőlapáttal kiszedem és fokhagymát préselek rá, amivel jól összerázom, hogy átjárja az a fantasztikus aroma az egészet.
A gombafejeket, miután alaposan megmosom kicsit megfőzöm ecetes- sós vízben. Lisztbe, tojásba és prézlibe forgatom és kisütöm olajban.
A fiúk mindhárman maradék hússal töltött rántott palacsintát is ettek hozzá.