2010. január 4., hétfő

Mézes zserbó

Létezik olyan ember, aki ne szeretné a mézes zserbót? Kellemes fűszeres tésztája, a házi sárgabarack dzsem savanykás ízével kitűnően harmonizál. Egy- két szelet belőle kiűzi az emberből a rossz hangulatot. Kicsit macerás ugyan, de megéri időt áldozni rá.
      

Hozzávalók:
- 50 dkg. liszt
- 2 egész tojás
- 15 dkg cukor
- 2 és 1/2 ek. tej
- 2 ek. olvasztott méz
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 kk.szódabikarbóna
- néhány csepp citromlé
- 1 kk. fahéj

Krémhez hozzávalók:
- 17 dkg vaj
- 20 dkgporcukor
- 1 csomag vaniliás cukor
- 2 ek.búzadara
- 2 dl. tej
- 2 ek.rum vagy rum aroma

Elkészítése:
A tojást, a cukrot, a tejet, a mézet és a vajat gőz fölött 5 percig főzöm. Ha levettem a tűzről belekeverem a szódabikarbónát, citromlevet , fahéjat és az átszitált lisztet.
4 lapot sötök belőle.

Krém elkészítése:
A vajat a porcukorral és a vaniliás cukorral habosra kavarom.
A tejben a gízt üveges vastagságúra főzöm. Ha kihült, összekeverem a vajas krémmel, egy kis rummal megbolondítom és kész is krém.

Első lapra ebből a grízes krémből kenek, a másodikra házi sárgabarack dzsemet, a harmadikra ismét grízes krém jön, míg a negyedikre csokimáz. A csokimázba nem mindig teszek cukrot. Ezt például úgy készítem, hogy 6 dkg.vajat megolvasztok és elkeverek benne 2 evőkanál minőségi kakaót.

1 megjegyzés:

  1. Az egyik legfinomabb sütid amit valaha készítettél :) Nyammm...

    VálaszTörlés