2010. január 9., szombat

Mézes- krémes meggyel

A mézes lapok varázslatos fűszerezése, a vanília kellemes aromája és a meggy enyhén savanyú íze, no meg az étcsoki bevonó együttes harmóniája levesz mindenkit a lábáról. Aki nem sajnálja az időt rááldozni ennek a szenzációs süteménynek az elkészítéséhez, az megérdemli, hogy valami mennyei élményben legyen része.
Hozzávalók:
- 50 dkg. liszt
- 2 egész tojás
- 15 dkg cukor
- 2 és 1/2 ek. tej
- 2 ek. olvasztott méz
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 kk.szódabikarbóna
- néhány csepp citromlé
- 1 kk. fahéj

Hozzávalók a krémhez:
- 5 ek. liszt
- 4 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor

Hozzávalók a csokimázhoz:
- 6 dkg vaj
- 2 ek. jó minőségű kakaó
- 1 tk. porcukor


Elkészítése:
A tojást, a cukrot, a tejet, a mézet és a vajat gőz fölött 5 percig főzöm. Ha levettem a tűzről belekeverem a szódabikarbónát, citromlevet , fahéjat és az átszitált lisztet.
4 lapot sötök belőle a tepsi hátán.
A krémhez elkeverjük a liszet egy kevés tejjel majd apránként hozzáadjuk a maradék tejet, ügyelve arra, hogy nehogy csomós legyen.
Állandó kavarás mellett addig főzzük, míg megvastagszik a krém.
Közben egy másik edényben a vajat vagy margarint a cukorral habosra kavarjuk.
Ha kihült a két krémet és a vaníliás cukrot finoman összedolgozzuk.
Megkenjük a lapokat a krémmel és meggy befőttet szórunk rá.
Csokimáz: 6 dkg vajat olvasztok, majd összekavarom 2 evőkanál jó minőségű kakaóval és 1 teáskanál porcukorral. Ezzel vonom be a legfelső lapot.
Másnapra csodálatosan bepuhul és gyönyörűen lehet szeletelni.
Ha időszűkében vagyunk, akkor a vanília krémet vaníliás pudinggal a csokimázt pedig ét tortabevonóval lehet helyettesíteni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése