2010. január 4., hétfő

Fakéreg

A fakéreg az a fajta sütemény, amivel nem tudok leállni, ha már langyosra hült. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű és az elkészítése sem igényel különösebb ördöngös tudást.

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 egész tojás
- 3 ek. tejföl
- 1 zacskó szárított élesztő
- pici só, pici cukor
A tetejére:
- 1 tojás fehérjének a habja
- 1 csésze darált dió
- 1 csésze kristálycukor

Elkészítése:
Összekeverem a margarint a liszttel majd hozzáadom a tejfölt,  az 1  tojást, az élesztőt, amit egy kis vízben elkeverek, a pici sót és pici cukrot.
Ha összegyúrtam, hagyom 20 percig pihenni. Ha nem akarom egyszerre megsütni, le lehet egy részét a nyers tésztának fagyasztani.
Majd kinyújtom kb.2 mm vastagságúra a tésztát, megkenem az egy tojás fehérjének a habjával és teleszórom a darált dió és a kristálycukor keverékével. A nyújtófával kicsit belenyomom a diót a tésztába, hogy ne pörögjön le róla. majd derelyevágóval kb. 2 cm szles és kb. 15 cm hosszú csíkokat vágok.
Ezeket egy őzgerinc hátára fölpakolom és előmelegített sütőben kb. 220 fokom megsütöm.
Hidegen, melegen egyaránt szenzációs!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése