2010. január 6., szerda

Almás linzer ( meggyes )

Ezer féle almás sütemény létezik. Egyik finomabb mint a másik. A férjemnek ez a kedvence. Kisülés után néhány perccel, amikor még az alma és a fahéj illata tölti be az egész lakást, akkor érdemes megkóstolni, mert olyankor még ropog egy kicsit a tésztája. Másnapra már bepuhul.




Hozzávalók:
- 3 teásbögre finomliszt
- 1 teásbögre cukor
- 25 dkg Rama margarin
- 1 egész tojás és kettőnek a sárgája
- sütőpor vagy szódabikarbóna
- pici só
- langyos enyhén ecetes víz vagy tej
- 2 kg alma vagy 2 kg meggy
- ízlés szerint fahéj és cukor a gyümölcsre

Elkészítése:
Az almán, meggyen kívül a hozzávalókat összegyúrom egy kis langyos ecetes vízzel vagy tejjel. Többnyire az ecetes vizet használom, mert finomabb azzal.
Fél órát pihentetem a tésztát. Közben az almát mghámozom és lereszelem. A levét kicsavarom.
Fél óra után a tésztát két részre osztom. Kinyújtom és egy kivajazott tepsibe helyezem az első lapot.
Erre szórom rá a reszelt almát vagy meggyet, meghintem bőven fahéjjal és cukorral. Jöhet a következő kinyújtott lap a tetejére. Jól lenyomkodom, villával megszúrkálom, hogy a fölösleges gőz el tudjon távozni belőle. Majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 3/4 óráig sütöm.
Ha sütés előtt nem szórtam meg kristálycukorral a tetejét a tésztának, akkor sütés után porcukrot hintek rá.
Fogyókúrázóknak cukor nélkül is kitűnő.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése